În primul rând, României îi lipsește viteza de dezvoltare, care este esențială. Dar ce înseamnă, de fapt, această viteză? ”Înseamnă nevoia de de reformă”, a explicat profesorul de economie. ”Dacă nu reformăm structura economiei românești, nu putem să mărim viteza, pentru că orice creștere economică am avea, ea este pierdută prin deficitele pe care le avem. Până la urmă, reforma poate să fie foarte simplă. Și anume resursele pe care România le are sunt aproape la cel mai înalt nivel european. Resursele în termen de tezaur productiv, adică resurse energetice, minerale, agricole și umane sunt la nivelul trei-patru în Europa. Așa spun statistica, nu o spun eu, dar mă bucur că este așa”, a subliniat Mircea Coșea.
Decalaj enorm de viteză
Iar cu un asemenea, nivel noi suntem pe penultimul loc în Europa ca dezvoltare, a regretat invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu. ”Deci este un decalaj enorm de viteză. Viteza trebuie să însemne aducerea mult mai mult, mult mai repede a acestor resurse în circuitul economic și folosirea lor pentru reinvestire, nu pentru import, pentru că noi pierdem totul prin balanța comercială. Tot ce producem dăm la alții ca să importăm absolut tot. Ultimele statistici arată că suntem aproape la 70% importul d produse de orice fel: și bunuri de capital, și bunuri alimentare și fel de fel”, a enumerat profesorul Coșea.
Trebuie să ai priorități
Și acum apare problema. Iar problema este că vrem să facem lucrul acesta, primul ministrul spune că vrea să dezvolte și aia, și aia, și cealaltă, mergând pe ideea României multilateral dezvoltate. Dar nu poți să faci totul dintr-o dată. Trebuie să ai priorități. Ceea ce înseamnă că trebuie să ai o legătură extraordinar de corectă între finanțarea pe care o ai și ce poți să faci cu ea. Nu poți să le faci pe toate o dată. Nimeni nu a făcut totul dintr-o dată”, a spus Mircea Coșea.
Nu mai trebuie să fim ca altă dată
Argumentându-și punctul de vedere, el a menționat de un discurs rostit de domnul Ciolacu la un congres al PSD-ului, în care a declarat că vrea oțel românesc. ”Să facem oțel românesc. Să ne punem siderurgia în funcțiune, să ne punem industria chimică în funcțiune. Oare este corect? Nu!În primul rând pentru că nu mai suntem și nu trebuie să mai fim o țară care are industrie poluantă și energo-intensivă. În al doilea rând, dacă dezvolți ramuri mari, îți permiți să imporți ceea ce fac alții mai puțin dezvoltați decât tine. Acesta este lanțul valorii. Dacă te uiți la țările BRICS, ce vezi? Țările BRICS ce fac? Trag cât pot ca să ajungă în față, negând tot ceea ce înseamnă lupta împotriva poluării și pentru nu știu mai ce, dar în același timp, ații pot face altceva”.
Europa pierde viteză: locurile vulnerabile
Uitați-vă la raportul Draghi, care are câteva deficiențe, a continuat Mircea Coșea. Spre exemplu, el cere să se facă mai multe lucruri deodată: și economie verde, și industrie de apărare și încă ceva. ”Dar unde pierde Europa astăzi? Europa pierde în avansul tehnologic, deși tot ceea ce înseamnă IT și așa mai departe. Și unde mai pierde într-o ramură pe care a dezvoltat-o enorm pe baza unor acorduri favorizante, dar care nu mai există: industria construcțiilor de automobile. A dezvoltat-o enorm, pentru că avea niște relații privilegiate cu Rusia, de unde primea energie ieftină și, în al doilea rând, nu avea o concurență pe măsura ei. Acum însă lucrurile se schimbă. Iată de ce trebuie să existe priorități.
Care sunt prioritățile în România? Economia, industria trebuie restructurată prin punerea în funcțiune a unor mecanisme de stimulare a ceea ce înseamnă o încercare de rupere de această dependență masivă de alții. Și aici există tot felul de teorii”
Aflați în continuare care este soluția profesorului Coșea, ascultând întreaga emisiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.