Scumpirile la gaze, carburanți și la curent electric au dus inflația de la 3,9% în iunie la 5% în iulie, potrivit datelor INS. O evoluție similară are loc și în Polonia, unde inflația a crescut în iulie la 5%, de la 4,4% în luna precedentă. Ungaria însă raportează o reducere a ratei inflației la 4,7% în iulie, de la 5,3% în iunie. Din zona euro, cea mai mare creștere a prețurilor în termeni anuali a înregistrat-o Estonia, la 4,9% în iulie, față de 3,7% în iunie.
Noua prognoză a BNR este pentru o inflație 5,6% la finele anului, față de 4,1% cât estima anterior. Banca centrală a Poloniei prognozează o inflație de 4,2% la sfârșitul anului 2021, în timp ce Ungariei vede inflația la 4,1%, notează Profit.
“Dat fiind estimarea BNR privind evoluției inflației, ne așteptăm ca prima majorare de 25 puncte de bază a ratei cheie să aibă loc la ședința de politică monetară din 9 noiembrie. O majorare a ratei cheie de către Banca Centrală a Poloniei pe 3 noiembrie ar trebui să întărească decizia BNR. În funcție de progresul consolidării fiscale și de “strategia de consolidare bugetară prezumată a fi elaborată până în toamnă, conform recomandărilor instituțiilor europene”, menționată ca sursă de incertitudine în comunicatul BNR, putem vedea creșteri suplimentare de 25-50 puncte de bază ale ratei cheie în 2022”, a opinat Ciprian Dascălu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.