România a atras, marţi, oferte combinate de 11 miliarde de dolari pentru obligaţiunile sale pe 5 şi 10 ani denominate în dolari, pe care vrea să le plaseze la prima sa ieşire din acest an pe pieţele internaţionale, a declarat, pentru Bloomberg, o sursă din apropierea dosarului.
Această cerere puternică a permis României să reducă spread-urile cu 30 de puncte de bază faţă de costurile avansate iniţial, până la 195 de puncte de bază, peste randamentele la titlurile similare emise de Trezoreria SUA pentru obligaţiunile pe cinci ani, respectiv la 235 de puncte de bază peste randamentele la titlurile similare emise de Trezoreria SUA pentru obligaţiunile pe zece ani.
Sursa citată a precizat că mărimea finală a emisiunii nu a fost încă stabilită.
Prima ieşire din acest an a României pe pieţele internaţionale vine după succesul înregistrat de emisiunile de obligaţiuni lansate de Polonia, Ungaria şi Slovenia, care au dorit să profite de condiţiile favorabile de finanţare încă din primele zile ale lui 2024.
În contextul în care vizează o reducere a deficitului bugetar până la 5% din PIB anul acesta, de la aproximativ 5,7% din PIB anul trecut, România vrea să strângă de pe pieţele internaţionale 9,5 miliarde de euro în 2024. Este vorba de un volum similar cu sumele strânse de la investitorii străini anul trecut, ceea ce ar face ca România să fie una dintre ţările cu cele mai mari împrumuturi din regiune.
De asemenea, Ministerul de Finanţe de la Bucureşti a anunţat că intenţionează să se aventureze pe noi pieţe anul acesta, lansând inclusiv obligaţiuni de tip Samurai şi obligaţiuni verzi, pentru diversificarea bazei de investitori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.