Inflația din România a coborât la 5,3% în ianuarie, în timp ce în UE a urcat la 2,8%
România a pierdut titlul nedorit de țară cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, după zece luni consecutive în fruntea clasamentului. În ianuarie 2025, Ungaria a înregistrat cea mai ridicată rată a inflației din UE, de 5,7%, urmată de România, cu 5,3%, și de Croația, cu 5%, arată datele publicate de Eurostat.
Inflația în UE și zona euro, în ușoară creștere
La nivelul Uniunii Europene, rata anuală a inflației a crescut în ianuarie la 2,8%, de la 2,7% în decembrie 2024. În zona euro, inflația a urcat la 2,5%, depășind ținta de 2% a Băncii Centrale Europene (BCE).
Cele mai scăzute rate ale inflației s-au înregistrat în Danemarca (1,4%), Italia, Irlanda și Finlanda (1,7%). Comparativ cu luna decembrie, inflația a scăzut în opt state membre, inclusiv în România (de la 5,5% la 5,3%), a rămas stabilă în patru țări și a crescut în 15 state membre ale UE.
Inflația de bază rămâne neschimbată în zona euro
Inflația de bază (core inflation), care exclude prețurile volatile ale energiei și alimentelor, a rămas la 2,7% în ianuarie, același nivel înregistrat din septembrie 2024. Acest indicator este analizat atent de BCE pentru luarea deciziilor privind politica monetară.
INS: Inflația anuală în România a scăzut la 4,95%
Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflației din România a coborât la 4,95% în ianuarie, față de 5,14% în decembrie 2024.
Scumpirile pe categorii de produse și servicii:
Alimente: +4,54%;
Mărfuri nealimentare: +4,60%;
Servicii: +6,54%.
În plus, rata medie a inflației din ultimele 12 luni (februarie 2024 - ianuarie 2025) comparativ cu precedentele 12 luni a fost de 5,4%.
Prognoza BNR: Inflația va rămâne peste 3% până la sfârșitul lui 2026
Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru finalul anului 2025, estimând că aceasta va ajunge la 3,8%, față de 3,5% cât era prevăzut anterior. Pentru sfârșitul lui 2026, BNR estimează o inflație de 3,1%, conform declarațiilor guvernatorului Mugur Isărescu din 17 februarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.