Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a anunțat că rata anuală a inflației este estimată la 3,8% pentru trimestrul IV din 2025.
Într-o analiză comparativă cu alte țări din regiune, Isărescu a subliniat că România nu a fost în trecut lider la inflație, având rate mai scăzute decât Ungaria și Polonia. Totuși, scăderea inflației în România a fost mai lentă în 2024, un an electoral, ceea ce a influențat evoluțiile economice.
„În ianuarie nu mai suntem noi campioni la inflație în UE, ne-au întrecut polonezii și ungurii”, a explicat guvernatorul BNR.
BNR menține o politică monetară prudentă
Mugur Isărescu a justificat prudența BNR în ceea ce privește rata dobânzii, explicând că aceasta este influențată de tensiunile politice interne și de necesitatea de a menține stabilitatea financiară și cursul de schimb.
„Faptul că avem o rată de dobândă mai ridicată e legat de altceva, de tensiunile politice interne și de faptul că acum, în mod corect, considerăm că stabilitatea financiară și stabilitatea cursului de schimb sunt foarte importante”, a declarat Isărescu.
Risc de recesiune în cazul unui război comercial
Guvernatorul BNR a avertizat că un posibil război comercial în Europa ar putea provoca nu doar inflație, ci și recesiune, ceea ce ar complica și mai mult situația economică a României.
„Noi deja intrăm într-o perioadă de deficit de cerere. Anul trecut, am avut o creștere masivă a consumului, dar aceasta nu s-a reflectat în creștere economică, ci în importuri”, a explicat Isărescu.
Leul și politica BNR privind cursul valutar
Referindu-se la evoluția monedei naționale, guvernatorul BNR a declarat că nu există motive pentru o depreciere abruptă a leului, dar a recunoscut că există tensiuni economice. ”Chiar nu este cazul să se deprecieze cursul, că avem o grămadă de tensiuni”, a subliniat Isărescu.
El a menționat că Banca Centrală intervine pe piața valutară pentru a menține stabilitatea cursului, dar nu face publice momentele și sumele utilizate pentru aceste intervenții.
„Vedeți că rezerva a crescut până în vara anului precedent cu vreo 10 miliarde de euro, apoi a scăzut cu vreo 9 miliarde. La sfârșitul lunii o să mai crească, pentru că au intrat 4 miliarde din împrumuturi externe”, a explicat Isărescu.
Nici eu nu știu
În ceea ce privește depășirea pragului de 5 lei pentru un euro, guvernatorul a sugerat că BNR va oferi mai multă flexibilitate cursului valutar, pe măsură ce tensiunile politice se reduc și încrederea economică revine.
”Nu știu nici eu ce se va întâmpla cu cursul, piața îl va determina. Dar ușor-ușor vom da mai multă flexibilitate. Pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează, pe măsură ce lucrurile încep să intre normal și se restabilește încrederea o să lăsăm mai multă flexibilitate a cursului. Anul trecut, până spre vară, am căutat să nu se aprecieze cursul, pentru că atunci când ai un deficit comercial atât de mare, nu e bine să se aprecieze cursul”, a concluzionat Isărescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.