Publicitate
Contactat de postul de televiziune România TV, omul de afaceri Gigi Becali a dezvăluit motivele pentru care s-a ajuns la o criză a ciobanilor din România, subliniind că "cea mai bănoasă meserie e cea de patron de oi", dar ciobanii sunt plătiţi cu cel mult 3.000 de lei pe lună.
În opinia latifundiarului din Pipera, un cioban ar trebui plătit chiar şi cu 13.000 de lei pe lună, cam cât câştigă un specialist IT în România. „Hai să vedem evidenţa şi să vedem lucrurile logic. Un cioban, un om necalificat, are cam 3.000 de lei pe lună. Ia 150 de lei pe zi!
Ciobanul nu munceşte 8 ore, munceşte 24 de ore! La el nu există zi de sărbătoare. Trebuie să stea la stână, să mulgă oile, să fete oile. Nu există oră liberă! Dacă le munceşte, fără zi liberă, 450 de lei înmulţit cu 30 de zile, face 12.000! Dai 13.500 de lei pe lună şi ai cioban!”, a calculat Gigi Becali.
El spune că nu se întâmplă așa, ”pentru că în România, cum sunt obişnuiţi ca patronii şi bogătaşii să exploateze oamenii. El este patron şi câştigă două milioane (de euro), dar omului îi dă 2.500 de lei. De ce el, ciobanul, să vină la tine patron de oi? O oaie costă 100 de euro şi cu 10.000 de euro e cioban la el! Câştigă el tot profitul!
Păi de ce să vină el să muncească la tine, dacă ai 500 de oi şi îţi baţi joc de el, dându-i 3000 de lei pe lună! Nu se poate 3.000 de lei! El stă cu nevasta şi copiii la stână! Munceşte zi de zi. Mai muncesc şi copiii şi nevasta!”, a mai spus patronul FCSB.
De ce este scumpă brânza
Pe de altă parte, el a apreciat că, în România, „brânza e scumpă pentru că ea trebuie să fie cât costă în Germania şi Franţa. Suntem în Europa! El dacă vinde brânza cu 2 euro şi vinde mielul cu 150 de euro, mai ia şi subvenţie, el nu îi mai dă bani ciobanului.
Preţurile sunt plătite atât cât trebuie să fie plătite. Dacă în Franţa costă 3 euro, la noi costă 2 euro. Trebuie să plăteşti! Eşti în Europa, nu eşti în România! Sunt justificate. Numai că el, patronul de oi, nu are cioban care să i le facă pentru că el nu dă pe măsură, cu cât se vinde brânza în Europa să îi dea salariu ciobanului ca în Europa.
De ce duce ciobanul în Franţa? Ia 3.000 de euro! De ce se duce în Italia? Ia 3.000 de euro. Păi dă-i şi tu atunci 2.000 de euro în România dacă vinzi brânza ca în Italia, păi dă-i şi tu la cioban măcar 60% din cât dau italienii”, a mai precizat afaceristul.
Cât despre preţurile mari plătite de români, Becali dă vina pe supermarketurile cu capital străin care fac profituri uriaşe.
„E problema noastră, a românilor. În supermarketuri vin ciobanii care vând cu doi euro şi ei (supermarketurile) vând mai departe dublu preţul. E o problemă.. Firmele străine vin, îţi fac manevră, te bagă la puşcărie pentru că ei au avocaţi mari! Marii avocaţi ai României sunt vânduţi la firme străine. Au şi aranjamente. Vrei să câştigi procese, câştigi cu avocaţii mari”, a mai spus Gigi Becali la România TV.
Citește și Cafeaua, scumpire RECORD! Îndemnul DISPERAT al experților Credit Suisse
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.