Acest pas survine într-un context în care riscul unui deficit bugetar peste aşteptări ameninţă să antreneze o creștere a costurilor de finanţare ale ţării, scrie agnenția de presă Bloomberg într-un material pe această temă.
Până acum, notează sursa citată, România a atras peste 8 miliarde de dolari de pe pieţele internaţionale de capital în acest an. Marţi, ţara a lansat eurobonduri cu maturitatea în 2032 şi 2037, oferind randamente de 285 de puncte de bază peste rata midswap pentru obligaţiunile pe opt ani şi 320 de puncte de bază pentru cele pe 13 ani, conform unei surse apropiate situaţiei.
Guvernul de la Bucureşti încearcă să reducă un deficit bugetar prognozat la 5% din PIB pentru acest an, pe fondul presiunilor generate de patru tururi de alegeri, care îl constrâng pe premierul Marcel Ciolacu să crească salariile şi pensiile.
Ministerul Finanţelor a anunţat anterior intenţia de a strânge între 8,5 şi 9,2 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale în 2024. Totuşi, un deficit bugetar mai mare ar putea necesita revizuirea acestor planuri de împrumut.
Fondurile obţinute din recenta emisiune de eurobonduri, aşteptată să se finalizeze marţi, ar putea fi folosite pentru finanţarea deficitului şi refinanţarea datoriei publice.
În lunile următoare, România ar putea lansa prima sa emisiune de obligaţiuni Samurai, după ce în februarie a realizat prima emisiune de obligaţiuni verzi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.