O mare brambureală
Este vorba și de interese electorale sau, pur și simplu, guvernanții nu știu ce să facă? ”Cred că este o mare brambureală. Așa aș defini ceea ce se întâmplă, în momentul de față, din punct de vedere economic, fiscal, din perspectiva policilor pe care Guvernul le duce. Nu mă interesează modul în care fac politică. Mă interesează rezultatul deciziilor lor. Iar dacă ne uităm numai de la 1 ianuarie ce s-a întâmplat - gândiți-vă că au crescut taxele, a crescut impozitul pe dividende, a crescut o grămadă de alte taxe. Suntem singura țară din Europa care am impus, practic, companiilor, să angajeze măcar un om, iar acum, după șase, șapte luni, venim și le impunem alte reguli, care creează și mai mari probleme”, a subliniat Adrian Negrescu.
Un drum lung
Într-adevăr, a continuat analistul, ”deficitul bugetar este mare. Chiar în draftul pe care am avut posibilitatea să-l parcurs ei vorbesc despre un deficit public de 6,8% din PIB, față de 4,6% cât și-au asumat. Dar de acolo și până la a crește taxele pentru a doua oară într-un an, este cale lungă. Este o lipsă de responsabilitate din punct de vedere financiar, economic și fiscal, care denotă faptul că mulți dintre cei care se află în momentul de față la frâiele puterii nu știu ce înseamnă economie.
O gafă fără precedent
Inclusiv ministrul Finanțelor a dat săptămâna trecută o declarație în care vorbit despre incapacitate de plată în care s-ar putea adânci statul român, ca urmare a reformelor din domeniul pensiilor și a salarizării din sectorul bugetar. Este scris în fișa postului că nu trebuie să vorbești de incapacitate de plafă fiind ministrul de Finanțe. Nu faci decât să crești dobânzile la care se împrumută România și să adâncești imaginea negativă pe care o are în momentul de față. A fost o gafă fără precedent, din punctul meu de vedere, făcută de Marcel Boloș. Nu poți vorbi de funie în casa spânzuratului, a spus analistul economic.
Un semn uriaș de întrebare
Mai pot fi luate măsuri în cursul acestui an, având în vedere că suntem deja în septembrie? ”Eu cred că aceste măsuri de ordin fiscal o să le vedem începând cu 1 octombrie. Nu am nici o certitudine în acest sens, dar cred că va fi 1 octombrie. Care vor fi acestea? Nu vă așteptați ca măsurile din sectorul bugetar să fie în primul plan! Nu! Vor fi cele din sectorul economic. Și mă refer aici, la impozitarea microîntreprinderilor, unde, să nu uităm, taxele cresc de trei ori față de cele din prezent, pentru că marea majoritate a microîntreprinderilor trec peste acel plafon de 60.000 de euro stabilit de autorități. Mai mult, dacă depășești un anumit nivel de profitabilitate, treci la 16% impozit pe profit. Este un semn uriaș de întrebare pentru cei care fac afaceri pe microîntreprinderi. Ca să nu mai vorbesc despre cei care au PFA-uri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.