Accesul numai pentru citire înseamnă că aceste state membre vor putea să acceseze informaţii care există deja în sistem şi nu vor putea să introducă informaţii noi, explică Executivul UE într-un comunicat de presă.
Accesul la Sistemul de informaţii privind vizele înseamnă că Bulgaria şi România vor putea vedea istoricul în materie de vize al unui solicitant, ceea ce le va facilita prelucrarea cererilor de viză. De asemenea, acest lucru le va permite poliţiştilor de frontieră bulgari şi români să verifice valabilitatea şi autenticitatea vizelor Schengen eliberate de alte state membre prin comparaţie cu datele stocate în Sistemul de informaţii privind vizele, contribuind la prevenirea fraudei şi la combaterea criminalităţii grave şi a terorismului, sporind astfel securitatea în UE.
Citește și: COVID-19. MOTIVUL SINISTRU pentru care se pierde MIROSUL și GUSTUL
Accesul pentru citire la Sistemul de informaţii privind vizele va fi necesar pentru ca Bulgaria şi România să gestioneze Sistemul de intrare/ieşire, care se preconizează că va intra în funcţiune în prima jumătate a anului 2022.
Accesul deplin la Sistemul de informaţii privind vizele va deveni posibil odată ce Bulgaria şi România vor fi pe deplin integrate în spaţiul Schengen.
Comisia şi-a reiterat apelul adresat Consiliului de a lua măsurile necesare pentru ca Bulgaria şi România să devină parte a spaţiului fără controale la frontierele interne în cadrul Strategiei către un spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient, prezentată în luna iunie a acestui an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.