În localitatea Moțăței din județul Dolj, se află cea mai mare cultură de bujori din România cafre se întinde pe o suprafață de 13 hectare.
Proprietarul fermei a plantat suprafața în urmă cu patru ani iar acum culege roadele, la propriu. Terenul a fost plantat cu 35 de soiuri de bujori ai căror bulbi costă între unul și 10 euro.
Peter Rottier, directorul general al fermei, a declarat pentru Știrile TVR, că o astfel de cultură are nevoie de foarte multă apă, ivestiția ridicându-se la până 100.000 de euro pe hectar: ”Avem nevoie de apă, apă multă. Pe hectar, investiția este într 50-100.000 de euro. De la început. E ca la o livadă. În primii 3 ani nu face nimic, doar investiții, muncă etc. și acum începem să facem bani. E greu, dar e destul de profitabil”.
Te-ar putea interesa și:
Olanda, lovită unde o doare mai tare. Serele, în pragul falimentului
Serele olandeze reduc producția de alimente și flori și aproape o zecime dintre acestea se așteaptă să fie forțate să intre în curând în faliment din cauza crizei energetice din Europa, potrivit unui sondaj realizat de un grup industrial.
Sondajul recent realizat de Glastuinbouw Nederland este unul dintre cele mai recente semne ale modului în care criza de energie din regiune face ca producția de bunuri și mărfuri să devină mai scumpă. Un sfert din suprafața de cultivare a Țărilor de Jos a fost redusă, iar 8% dintre sere preconizează că vor da faliment în acest an.
Țara este principalul exportator de flori și unul dintre cei mai mari producători de fructe și legume proaspete din Europa. Serele olandeze sunt deosebit de vulnerabile din cauza costurilor de iluminare și încălzire a structurilor masive de sticlă care acoperă o suprafață echivalentă cu 17.000 de terenuri de fotbal, notează Bloomberg.
Deși prețurile la alimente au scăzut de când invazia Rusiei în Ucraina a zguduit piețele de cereale, acestea sunt încă mult mai mari decât de obicei și orice alte perturbări ale aprovizionării ar putea alimenta și mai mult inflația alimentară.
Cultivatorii olandezi sunt doar unul dintre sectoarele cheie din Europa care sunt forțate să reducă producția. Producția de îngrășăminte și de ulei vegetal din regiune a fost afectată, în timp ce activitatea din topitoriile de metale au fost, de asemenea, închise sau reduse din cauza creșterii costurilor. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.