"Acordul reprezintă cadrul prin intermediul căruia BERD va oferi asistenţă tehnică pentru consolidarea capacităţii Guvernului de a formula politici şi strategii, precum şi de a planifica, proiecta şi implementa proiecte. Acesta este al treilea astfel de acord, ceea ce evidenţiază colaborarea pozitivă de lungă durată dintre Guvern şi BERD, atât prin finanţarea investiţiilor, cât şi prin acordarea de asistenţă pentru sprijinirea reformelor cheie în România", se menţionează într-un comunicat al BERD remis marţi Agerpres.
De asemenea, cele două părţi au semnat şi un contract de asistenţă tehnică privind evaluarea ex-ante pentru dezvoltarea unui instrument de finanţare, în vederea sprijinirii eficienţei energetice şi a energiei regenerabile pentru uz propriu în rândul întreprinderilor româneşti - IMM-uri şi companii mari. Rezultatele evaluării vor permite conceperea unui instrument de finanţare dedicat, a cărui implementare se prevede a începe anul viitor.
Potrivit sursei citate, cele două semnări consolidează poziţia BERD în România, axată pe finanţarea IMM-urilor şi a infrastructurii, creşterea productivităţii sectorului privat şi dezvoltarea în continuare a sectorului financiar şi a pieţelor de capital.
Până în prezent, BERD a finanţat 497 de proiecte în România pentru un total de peste 10 miliarde de euro.
BERD este o instituţie financiară internaţională care promovează dezvoltarea sectorului privat şi a iniţiativelor antreprenoriale în 36 de ţări de pe 3 continente. Acţionariatul băncii este compus din 71 de ţări, UE şi BEI. Investiţiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile de operare, astfel încât acestea să devină competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente şi integrate.
Costul vieţii înregistrează în prezent cel mai rapid ritm de creştere în Marea Britanie
Nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a crescut cu 5,7% în primele nouă luni din 2022, cel mai rapid ritm de creştere din 2000, excluzând pandemia, dar salariile, ajustate în funcţie de inflaţie, au scăzut cu 2,7%, a anunţat marţi Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit Reuters şi BBC.
Costul vieţii înregistrează în prezent cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape 40 de ani, parţial din cauza războiului din Ucraina. Bugetele gospodăriilor sunt afectate de creşterea facturilor la energie şi de preţurile mai ridicate ale alimentelor şi combustibililor.
Reprezentanţii ManpowerGroup, una dintre cele mai mari companii de recrutare din Regatul Unit, au declarat pentru BBC că decalajul între salarii şi preţuri "pune din ce în ce mai multă presiune pe gospodării".
De asemenea, în perioada iulie-septembrie 2022, rata şomajului a urcat la 3,6%, în timp ce analiştii se aşteptau să se menţină la 3,5%. Deşi este cel mai redus nivel din ultimii aproape 50 de ani, Banca Angliei a avertizat că până în 2025 rata şomajului aproape se va dubla, din cauza recesiunii dure cu care se va confrunta Marea Britanie.
În timp ce numărul locurilor de muncă vacante încă este aproape de un nivel record, iar rata şomajului este scăzută, cei mai mulţi angajatori sunt forţaţi să majoreze salariile pentru a-i atrage pe angajaţii de care au nevoie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.