Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, noi atenţionări de caniculă, ce vizează cinci judeţe din sudul ţării, inclusiv municipiul Bucureşti.
Potrivit sursei citate, duminică valul de căldură se va menţine în sudul teritoriului (judeţele: Dolj, Olt, Teleorman, Bucureşti, Giurgiu şi Călăraşi) unde local va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 35 de grade, iar cele minime între 18 şi 22 de grade.
De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a avertizat că luni (24 iulie) valul de căldură se va extinde în vestul, sudul şi parţial estul ţării. Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 şi 23 de grade.
Meteorologii subliniază că marţi valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată ţara, iar miercuri va persista la intensitate mare în sudul, estul şi parţial în centrul ţării.
Ce este domul de căldură
Un dom de căldură este un fenomen meteorologic care provoacă o creștere uriașă a temperaturii într-o zonă mare. Se întâmplă atunci când atmosfera reține aerul cald ca un capac sau o calotă, împiedicându-l să iasă sau să se răcească. Domul de căldură poate fi influențat de încălzirea oceanelor, de presiunea ridicată și de curentul cu jet. Unele dintre efectele unui dom de căldură sunt:
Căldură și umiditate extreme, care pot face ca aerul să fie și mai cald și mai inconfortabil. Acest lucru poate prezenta riscuri grave pentru sănătate, cum ar fi insolația, epuizarea din cauza căldurii, deshidratarea și chiar moartea. Persoanele în vârstă, tinere sau cu afecțiuni cronice sunt deosebit de vulnerabile la bolile cauzate de căldură.
Cer senin, deoarece aerul care se scufundă suprimă dezvoltarea norilor și a precipitațiilor. Acest lucru poate duce la secetă, penurie de apă, incendii de pădure și pierderi de recolte. Lipsa ploilor poate, de asemenea, să înrăutățească calitatea aerului și să crească riscul de probleme respiratorii.
Deteriorări ale infrastructurii, cum ar fi întreruperi de energie electrică, întreruperi ale transportului și topirea drumurilor. Cererea mare de energie electrică pentru funcționarea aparatelor de aer condiționat și a ventilatoarelor poate supraîncărca rețeaua electrică și poate provoca pene de curent sau pene de curent. Căldura extremă poate provoca, de asemenea, dilatarea și fisurarea drumurilor, podurilor și căilor ferate, afectând siguranța și eficiența călătoriilor.
Recomandările medicilor
Un dom de căldură reprezintă o amenințare serioasă la adresa bunăstării oamenilor și a mediului. Este important să rămâneți informați, pregătiți și în siguranță în timpul unui val de căldură. Câteva sfaturi pentru a face față unui dom de căldură sunt:
Beți multă apă și evitați alcoolul și cofeina, care vă pot deshidrata.
Purtați haine lejere și de culoare deschisă și protecție solară pentru a vă proteja de soare.
Căutați umbra sau locuri cu aer condiționat în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei.
Evitați activitățile obositoare și exercițiile fizice în aer liber.
Verificați vecinii, prietenii și familia care ar putea avea nevoie de asistență sau sprijin.
Urmați sfaturile și avertismentele autorităților locale cu privire la situația de căldură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.