România rămâne pe prima poziție în pofida unei scăderi semnificative față de luna de luna octombrie, când rata anuală a inflației a fost calculată la 4,2%, potrivit datelor Eurostat, citate de Agerpres.
Anterior, Institutul Naţional de Statistică a transmis că rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie a scăzut la 3,4%, de la 4,3% în octombrie. Potrivit INS, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,24%, cele alimentare cu 2,86%, iar costul serviciilor s-a majorat cu 2,5%.
Citește și:
Scumpiri pe linie în luna noiembrie. Unde au crescut preţurile cel mai mult
În 2018, cea mai mare creștere a prețurilor a avut loc în mai, cu 5,41%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din februarie 2013, când creşterea preţurilor de consum a fost de 5,65%.
La prezentarea recentă a Raportului trimestrial asupra inflației, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a anunțat că BNR păstrează la 3,5% prognoza de inflație pentru finalul lui 2018, dar a anunțat o revizuire a prognozei pentru 2019, de la 2,7% la 2,9%.
Datele publicate de Eurostat pentru întreaga Uniune Europeană arată că rata anuală a inflației a scăzut de la 2,2% în octombrie la 2% în noiembrie, în timp ce în zona euro scăderea a fost de la 2,2% la 1,9%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.