Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, remis AGRPRES, Adrian Câciu, ministrul de resort, a avut luni o întrevedere cu Christian Kettel Thomsen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii. Cu această ocazie i-a înmânat reprezentantului BEI solicitarea României pentru o asistenţă financiară rambursabilă din partea BEI de până la 4 miliarde euro, necesară în anii următori pentru asigurarea implementării, în bune condiţii, a unor investiţii din sectoarele transporturi şi sănătate, finanţate prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă şi POS 2021 - 2027.
"De-a lungul timpului, sprijinul acordat României de către Grupul BEI a fost consistent şi bine echilibrat, orientat atât către sectorul public, cât şi către sectorul privat. Disponibilitatea Băncii de a acorda României, alături de expertiză, şi un sprijin financiar substanţial pentru infrastructura de transport şi sănătate întăreşte rolul BEI de partener cheie al autorităţilor române în accelerarea implementării investiţiilor cu rol multiplicator în economie şi în valorificarea fondurilor puse la dispoziţie de Comisia Europeană", a subliniat Adrian Câciu.
Potrivit vicepreşedintelui BEI, Investiţiile din Fondurile pentru Recuperare şi Rezilienţă, răspunsul Europei la COVID, oferă o oportunitate o dată la o generaţie. "Banca Europeană de Investiţii salută solicitarea oficială de a sprijini investiţiile pe scară largă în sănătate şi transport în România în anii următori şi de a consolida şi mai mult cooperarea cu partenerii români atunci când examinăm, planificăm şi finanţăm scheme individuale", a declarat Christian Kettel Thomsen.
Ministerul Finanţelor va colabora în continuare cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în vederea pregătirii, împreună cu echipa BEI şi ministerele de resort, a proiectelor ce vor fi cuprinse în cadrul acestei finanţări şi pentru a stabili cele mai potrivite aranjamente de implementare luând în considerare necesităţile la nivelul proiectelor şi politica de finanţare a BEI.
Banca Europeană de Investiţii susţine proiectele care reduc decalajele de dezvoltare regională, consolidează competitivitatea economică şi îmbunătăţesc nivelul de trai. Împrumuturile acordate României din 1991 până în prezent depăşesc 16 miliarde euro.
FMI, împrumuturi de 140 de miliarde de dolari acordate ţărilor afectate de criză
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.