România cere flexibilitate sporită din partea Comisiei Europene

Matei Ion |
Data publicării:

România consideră că este necesară o flexibilitate sporită din partea Comisiei Europene şi soluţii adaptate pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor în creştere din domeniul sănătăţii şi pentru combaterea efectelor economice în condiţiile răspândirii progresive a pandemiei COVID-19.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), România a participat, vineri, la reuniunea între reprezentanţii tuturor statelor membre şi ai Comisiei cu privire la noua Iniţiativă promovată de CE pentru combaterea pandemiei COVID-19 la nivel european (Iniţiativa de Investiţii pentru combaterea Coronavirusului - CRII) organizată în sistem videoconferinţă de către Preşedinţia Croaţiei la Consiliul Uniunii Europene.

"Multe dintre statele UE se confruntă în această perioadă cu situaţii nemaiîntâlnite, înregistrând pierderi de vieţi, precum şi pierderi economice din cauza răspândirii pandemiei COVID-19 şi efectele acesteia în majoritatea sectoarelor economice. Iniţiativa prevede măsuri specifice menite să mobilizeze investiţii în sistemele de sănătate ale Statelor Membre şi în alte sectoare ale economiilor acestora ca răspuns la pandemia de COVID-19. Printre măsuri se numără modificarea mecanismului de decontare a prefinanţărilor, astfel încât statele membre să justifice avansurile încasate la finalul perioadei de implementare a proiectelor, posibilitatea efectuării de realocări în cadrul programelor operaţionale în limita a 8% din alocarea totală fără aprobarea Comisiei, precum şi flexibilizarea finanţărilor acordate pentru sprijinirea sistemului medical.
România a salutat propunerea Comisiei Europene şi a subliniat că este necesară o flexibilitate sporită şi soluţii adaptate pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor în creştere din domeniul sănătăţii şi pentru combaterea efectelor economice în condiţiile răspândirii progresive a pandemiei. De altfel, acestea au fost şi solicitările celorlalte State Membre", se arată în comunicatul MFE.

China anunță că își închide granițele de teama Covid-19



România intenţionează să finanţeze următoarele măsuri din fondurile europene: sprijin pentru persoanele care se află în şomaj tehnic, inclusiv subvenţii; sprijin pentru persoanele angajate în cadrul întreprinderilor a căror activitate este afectată, inclusiv subvenţii; sprijin pentru programe şi servicii esenţiale de sănătate; servicii de sănătate care vizează acest tip de patologie epidemică, inclusiv cheltuieli pentru angajarea temporară a personalului medical; achiziţionarea de dispozitive exclusiv medicale (respiratoare) şi materiale de protecţie (măşti, costume de protecţie); echipamente de urgenţă pentru sănătate, instalaţii de testare şi tratament.

Alte măsuri pot fi finanţate din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, care vizează combaterea riscurilor severe pentru sănătatea publică şi reducerea impactului acestora asupra sănătăţii publice.

Din partea Ministerului Fondurilor Europene, la videoconferinţă au participat secretarii de stat Carmen Moraru şi Adrian Mariciuc.

La finalul videoconferinţei, secretarul de stat în MFE Carmen Moraru a transmis un mesaj de solidaritate şi a făcut apel la valorile europene, se menţionează în comunicat.

"Trebuie să dăm dovadă de unitate şi responsabilitate în această perioadă. Deopotrivă avem datoria să găsim soluţii cât mai eficiente pentru a combate riscul de răspândire a coronavirusului", a afirmat oficialul MFE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9771
USD
Azi 4.5998
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6005
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5998 RON
GBP flag1 GBP = 5.9509 RON
CHF flag1 CHF = 5.2151 RON
AUD flag1 AUD = 2.8796 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.2014 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4393 RON
SEK flag1 SEK = 0.4599 RON
XAU flag1 XAU = 463.2781 RON
Monede Crypto
1 BTC = 389449.24RON
1 ETH = 8651.07RON
1 LTC = 382.11RON
1 XRP = 9.68RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel