În februarie, țările UE cu cele mai scăzute rate ale inflației au fost Letonia și Danemarca, ambele cu 0,6%, urmate de Italia, cu o inflație de 0,8%. Pe de altă parte, România conduce topul cu o inflație de 7,1%, urmată de Croația cu 4,8% și Estonia cu 4,4%.
Comparativ cu ianuarie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 20 de state membre ale UE, inclusiv în România, de la 7,3% la 7,1%, a rămas stabilă în cinci țări și a crescut în două state membre.
În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,8% în ianuarie la 2,6% în februarie. De asemenea, inflația de bază, care exclude prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, a scăzut la 3,3% în februarie față de 3,6% în ianuarie. Acest indicator este esențial pentru Banca Centrală Europeană (BCE) în elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat o scădere a ratei anuale a inflației în februarie 2024 la 7,23%, față de 7,41% în ianuarie. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.
Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul acestui an, la 4,7%, și anticipează o reducere la 3,5% la sfârșitul lui 2025, conform datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în februarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.