"Avem cel mai mic sistem bancar din Uniunea Europeană... Media Uniunii Europene este la 245 (% pondere în PIB - n. r.), coborând de la 350-400 înainte de criză, şi acum a ajuns la 245. Noi ne-am învârtit în jurul lui 50% şi aici stăm, ceea ce este foarte, foarte departe şi reprezintă una dintre marile piedici pe care le avem pentru o dezvoltare sănătoasă pe termen lung", a spus Eugen Rădulescu, la un seminar organizat la Sinaia de Consiliul Concurenţei şi Consiliul Patronatelor Bancare din România, relatează Agerpres.
Conform acestuia, la nivelul sistemului financiar autohton, sistemul bancar rămâne dominant, însă în scădere în comparaţie cu valorile din anii anteriori.
Potrivit unei prezentări făcute de reprezentantul BNR, corporaţiile apelează într-o măsură mai mare la împrumuturi de la o instituţie de credit, băncile având de asemenea o înclinaţie mai ridicată pentru companiile de dimensiuni mari, cu fluxuri importante de numerar şi deţineri active mai însemnate. Circa 56% dintre companiile de dimensiune mare aveau un credit bancar în iunie 2018, comparativ cu 11% dintre IMM-uri.
Eugen Rădulescu susţine că evoluţiile sunt determinate atât de factori de natura ofertei, cât şi de elemente de natura cererii.
În altă ordine de idei, oficialul băncii centrale a vorbit despre măsuri potenţiale, iar printre acestea fiind interzicerea finanţării prin intermediul datoriilor de la acţionari/asociaţi a firmelor care au capitaluri sub limita reglementată, precum şi interzicerea distribuirii de dividende în cazul companiilor sub-capitalizate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.