Vorbind în Parlament, Marcel Ciolacu a declarat că legea pensiilor este "corectă, predictibilă, sustenabilă" şi va fi în aplicare pentru o perioadă "lungă".
De ce nu cresc
"Legea pensiilor este importantă pentru aproape 4.800.000 de români. Era în jalon în cererea de plată numărul 4, am devansat-o astfel încât să închidem negocierile cu Comisia (Europeană) în ceea ce priveşte scoaterea acelui faimos 9,4% care ar fi blocat creşterea pensiilor românilor până în anul 2070", a afirmat Ciolacu, menționând, totodată, că pensiile speciale nu cresc, de fapt, pentru că se merge doar pe contribuţie”
Deci, a insistata premierul, ”chiar este o lege corectă, predictibilă, sustenabilă şi va fi în aplicare pe o perioadă lungă de timp. Pensiile anul viitor se vor mări de două ori: o dată de la 1 ianuarie cu 13,8 şi, prin recalculare, de la 1 septembrie".
Este obligația statului
Întrebat dacă există finanţare pentru aplicarea acestei legi, Ciolacu a răspuns: "Există, sunt 4.800.000 de pensionari în România, 80% au sub 3.000 lei, 60% au sub 2.000 lei. Dacă dumneavoastră credeţi că trebuie să creăm o problemă pentru oameni care trăiesc cu pensie de sub 2.000 lei, eu vă spun este o temă falsă".
"Statul român trebuie să asigure această resursă. Sunt ferm convins că vom găsi toată suma când vom veni cu legea bugetului. (...) În logica mea înseamnă că urmează o construcţie a bugetului şi pentru fiecare solicitare a ministerelor se va găsi această sumă", a transmis premierul.
Creștere a contribuțiilor
Întrebat dacă există riscul creşterii contribuţiilor sociale având în vedere un articol din Legea pensiilor, Marcel Ciolacu a negat.
"Articolul care a fost şi în legea veche este un articol pe care îl au toate statele membre ale Uniunii Europene. Este o pârghie a Comisiei către fiecare stat. Cu tot respectul, e posibil ca, după mine, să vină un premier iresponsabil cum a mai avut România şi atunci oamenii şi-au luat o asigurare şi e o asigurare pe care ne-o luăm şi noi, românii, faţă de iresponsabilii care au dus deficitul României la 9,2%. Dacă am avut astfel de exemple, cu premieri care au dus deficitul României la 9,2%, nu-i normal ca şi noi, românii, să ne asigurăm că nu se va întâmpla lucrul ăsta?", a explicat Marcel Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.