"Ţinta de energie regenerabilă a României pentru anul 2030 este de 30,7%. Avem în vedere ca în perioada 2023-2024 să revizuim PNIESC-ul, astfel încât să ţinem cont de recomandările Comisiei Europene din planul REPowerEU, iar ţinta ar putea creşte la 34%", a spus el.
În luna aprilie, Dan Drăgan, un alt secretar de stat din Ministerul Energiei, a declarat că România va începe în acest an actualizarea Planului Naţional Integrat Energie Schimbări Clinatice, iar obiectivul pe care îl avem acum - de 30,7% pentru energia regenerabilă până în 2030 - va fi crescut simţitor.
"Ne dorim să instalăm capacităţi de 950 de MW până în 2024, Vom începe în acest an actualizarea Planului Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice, iar ţinta de 30,5% va creşte simţitor", a spus Drăgan.
Scăderea livrărilor de petrol ale grupului OPEC+ ar putea împinge în recesiune economia mondială
Decizia de săptămâna trecută a grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) de a reduce livrările a dus la creşterea preţurilor şi ar putea împinge în recesiune economia mondială, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.
"Deteriorarea continuă a economiei şi preţurile mai ridicate, cauzate de planul OPEC+ de a reduce livrările, încetinesc cererea de ţiţei pe plan global. În contextul presiunilor provocate de inflaţia ridicată şi majorarea dobânzilor, preţurile mai ridicate ale petrolului s-ar putea dovedi a fi punctul critic pentru economia mondială, aflată deja la un pas de recesiune", se arată în raportul lunar al IEA - principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.
Avertismentul sumbru sugerează divergenţele cu Arabia Saudită, cel mai mare exportator global de petrol şi liderul OPEC.
Actualele reduceri ale livrărilor vor fi probabil de aproximativ un milion de barili pe zi (bpd) şi nu de două milioane de barili pe zi, aşa cum anunţase iniţial grupul OPEC+, susţine Agenţia Internaţională a Energiei.
Constrângerile legate de capacitate afectează producţia în alte state membre OPEC, astfel încât Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite vor fi cele mai afectate de reducerile de producţie convenite de grupul OPEC+, avertizează IEA, în timp ce noile sancţiuni ale G7 şi ale Uniunii Europene vor înăspri şi mai mult aprovizionarea cu ţiţei la nivel mondial.
Grupul OPEC+ a decis cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piaţa e tensionată, în pofida presiunilor SUA şi ale altor ţări pentru a pompa mai mult.
Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creşterea preţurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.