"Astăzi am semnat acordul de împrumut pentru programul de finanţare pe 5 ani cu Banca Mondială, al cărui scop este modernizarea sectorului agricol într-un mod ecologic. Prin acest program de finanţare în valoare de 60 milioane de euro vom moderniza, printre altele, 70 de ferme care vor sta la baza unor reţele naţionale de transfer de cunoştinţe ce se vor implementa prin intermediul organizaţiilor de fermieri. Mulţumesc domnului ministru Adrian Câciu (ministrul Finanţelor, n.r.) pentru sprijinul acordat acestui proiect şi, în general domeniului mediului, a scris Banca Tanczos.
Potrivit sursei citate, acordul semnat joi reprezintă o altă oportunitate de finanţare pentru prevenirea şi reducerea poluării din spaţiul rural, în special cu nitraţi, amoniac, pesticide şi antibiotice. Totodată, autorităţile îşi propunem şi modernizarea instituţiilor care măsoară poluarea mediului, mai ales prin investiţii în digitalizare, echipamente de monitorizare şi laboratoare.
Bani europeni pentru fermieri. Petre Daea: România nu figura printre beneficiari
Invitat la emisiunea ”Ce Se Întâmplă”, de la DCNews, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre negocierile de la Bruxelles, dar și despre formula de repartizare a fondurilor, în virtutea căreia România nu ar fi trebuit să primească nici măcar un cent.
”Agricultorii sunt nemulțumiți și pe bună dreptate. Le înțeleg supărarea, care are originea în situația grea în care se află fermierii, pe fondul conflictului pe care îl știm cu toții. Iar țările care se află în proximitatea conflictului plătesc polița acestui conflict, a acestui necaz pe care îl avem și pe care nu îl putem gestiona, știindu-se tot timpul că zăngănitul armelor nu ne dă posibilitatea să ne înțelegem și, în același timp, găsim mai greu, mai anevoios soluții pentru rezolvarea problemelor. Au fost și sunt cinci state care au considerat necesar să ceară sprijin de la Uniunea Europeană. În data de 26 septembrie 2022, am solicitat o întrevedere cu Comisarul pentru agricultură, pe două probleme: Ucraina și Planul național strategic pentru activitatea României în perioada 2023-2027. În septembrie anul trecut, acest Plan strategic ajunsese în impas. Atunci, funcționarii europeni au spus stop: nu putem admite României solicitările pe care le faceți, întrucât noi avem un alt concept, abordăm într-o altă logică temele pe care le puneți în discuție. Ca urmare, s-a blocat programul acestui Plan strategic”, a spus ministrul Daea. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.