Bunul la care se face referire este "Jurnalul intim cu scoarţe verzi al Reginei Maria a României", iar în nota de fundamentare a proiectului se spune şi cât a plătit Ministerul Culturii pentru acesta.
Iată ce scrie în document:
Potrivit prevederilor art. 36 alin.(1) din Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, republicată, bunurile culturale mobile, proprietate a persoanelor fizice sau juridice de drept privat, clasate în categoria tezaur, pot face obiectul unei vânzări numai în condiţiile exercitării dreptului de preempţiune de către statul român, prin Ministerul Culturii. Astfel, în virtutea acestor prevederi legale, în data de 16.03.2023, Ministerul Culturii a fost înștiinţat, în vederea exercitării dreptului de preempţiune, cu privire la intenţia de vânzare a unui bun cultural mobil susceptibil a fi clasat în categoria „tezaur”, respectiv „Jurnalul intim cu scoarţe verzi al Reginei Maria a României”.
Având în vedere autenticitatea bunului, valoarea cultural-memorialistică intrinsecă, unicitatea acestuia pe piaţă, precum şi clasarea acestui bun cultural mobil, în categoria „tezaur”, conform OMC nr. 2934/2023, Ministerul Culturii a hotărât să își exercite dreptul de preempţiune, conform prevederilor legale, astfel că, s-a procedat la iniţierea demersurilor necesare pentru achiziţionarea bunului respectiv.
Astfel, în data de 12.05.2023, în urma negocierilor purtate, s-a încheiat Contractul de vânzare-cumpărare nr. 632/2023 între reprezentanţii Ministerului Culturii și proprietarul bunului, preţul achitat fiind de 49.000 EUR, respectiv suma de 241.540,60 echivalent lei la cursul stabilit de BNR.
Ulterior achiziţiei bunului, în baza Procesului Verbal de predare-primire nr. 3177/DPC/12.05.2023, acesta a fost predat în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României.
Având în vedere faptul că, „Jurnalul intim cu scoarţe verzi al Reginei Maria a României” este clasat în categoria tezaur, a patrimoniului cultural naţional şi a fost achiziţionat din fonduri publice de la bugetul de stat, prin exercitarea, de către Ministerul Culturii, a dreptului de preemţiune constituit în favoarea Statului Român, conform art. 36
alin.(1) din Legea nr. 182/2000 republicată, se impune înscrierea acestui bun mobil în
inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.