"Avem negociate sumele şi creşterile cele mai mari de buget la nivel european. (...) Am avut onoarea să fiu chemat la Parlamentul European chiar acum două săptămâni, când a fost dezbaterea pe bugetul pentru perioada de programare 2021-2027, şi vă spun că am reuşit să sporim bugetul de 43 de miliarde de euro cu încă 2,3 miliarde de euro. Deci, practic, bugetul pe următorul exerciţiu bugetar va fi cu 2,3 miliarde de euro mai mare. Aceasta este versiunea trecută deja de grupurile politice şi trecută deja şi votată în comisiile de specialitate", a precizat liberalul.
Pe de altă parte, Luhan spune însă că este îngrijorat de faptul că, deşi are la dispoziţie sume mari din partea UE, România rămâne ţara europeană cu cel mai mic grad de absorbţie a acestor fonduri, sub 10%.
"De exemplu, pe Programul Operaţional Infrastructură Mare - iar România încă are nevoie de investiţii în infrastructură, fie că vorbim de autostrăzi, fie că vorbim de drumuri naţionale, drumuri judeţene, drumuri comunale - avem doar 9,4% grad de absorbţie şi astăzi, când vorbim, noiembrie 2018, suntem demult trecuţi de jumătatea perioadei de programare 1 ianuarie 2014 - 31 decembrie 2020. Avem Programul Operaţional Regional, care are un grad de absorbţie de 6,2%, iar aici finanţăm şi sectorul public şi mediul privat. Pe Programul Operaţional Competitivitate, prin care se finanţează industria IT, cercetarea, dezvoltarea şi inovarea, avem 0,36%. Pe formare profesională, unde, iarăşi, România se confruntă cu o mare problemă, pentru că nu avem muncitori calificaţi, UE a pus la dispoziţie 5,4 miliarde de euro pentru ca noi să luăm forţa de muncă existentă, mai tânără şi mai puţin tânără, şi să o adaptăm necesităţilor pieţei din România, dar gradul de absorbţie este de 0,0%', a mai afirmat Luhan.
Petru Luhan, coordonatorul Comisiei pentru fonduri europene şi dezvoltare regională din cadrul PNL, a participat, vineri seara, la o dezbatere organizată de Organizaţia Femeilor Liberale, la Râmnicu Vâlcea, cu antreprenori din judeţ, pe tema accesării fondurilor europene. Cu această ocazie a fost lansat şi proiectul "Susţinem antreprenoriatul", un demers al femeilor din PNL prin care şi-au propus să-i ajute, prin organizarea de cursuri gratuite de antreprenoriat în toată ţara, pe cei care vor să înceapă sau să dezvolte o afacere proprie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.