Parlamentarul Cristina Prună a atras atenția că ridicarea obligativității pentru jucătorii din piața gazelor de a constitui rezerve minime obligatorii este una dintre cauzele situației în care ne aflăm, întrucât depozitele de gaz din țara noastră sunt la 75% din capacitate. ”Dacă ar fi păstrat această obligație, lucrurile ar fi stat altfel”, spune Prună.
Situația a fost confirmată și de fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, care susține că în această vară au fost exportate cantități importante de gaze la prețuri mici, iar depozitele de gaze au rămas goale.
Potrivit economica.net, gradul de umplere a depozitelor în România era, în luna august, de 53,3%, ceea ce înseamnă că toate gazele achiziționate după aceea dată s-au cumpărat la prețuri mult mai mari decât s-a vândut în vară.
Prună a declarat că lipsa de investiții în sectorul energetic este o altă cauză importantă a prețurilor mari, menționând proiectul centralei electrice de la Iernut, care trenează de câțiva ani, și care, dacă ar fi fost finalizat, ar fi putut produce energie electrică pe care să o dea în sistem.
Livrările de gaze ruseşti prin conducta Yamal-Europe au crescut cu 60%
Turcan vine cu formula salariului minim. Cât va primi ”în mână” un salariat
"Erau lucruri care se puteau face şi aici, în România. În primul rând, liberalizarea pieţei de gaze naturale şi de energie electrică evident că era o măsură necesară menită să asigure transparenţa preţurilor, mai multă competiţie, să contribuie la stimularea investiţiilor. Nu liberalizarea ne-a dus la această creştere a preţurilor, ci lipsa cronică de investiţii. Însă trebuie să vă spun că aţi pregătit lamentabil acest proces de liberalizare şi aţi creat falsa impresie, anul trecut, atunci când s-a produs liberalizarea preţului la gaze naturale, că acest lucru va duce automat la reducerea preţurilor dacă cineva trece din regim reglementat în regim liber pe piaţa liberă. Dar, evident, eraţi în campania electorală", i-a transmis Prună lui Virgil Popescu.
Ea a spus că ministrul a avut "o şansă extraordinară" să înceapă modernizarea sistemului energetic, însă lucrurile nu au început să se schimbe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.