Șeful statului a vorbit despre viitorul energiei regenerabile din țara noastră și despre faptul că planul pentru acest sector până în 2030, este că România își propune să ajungă la o capacitate instalată de opt Gigawați din energie solară.
„Până în septembrie 2023, aproape 97.000 de prosumatori au instalat peste 1,2 Gigawați de surse de energie distribuită conectate la rețea, majoritatea covârșitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică. În plus, România găzduiește la Constanța cel mai mare centru de calificare pentru locuri de muncă în domeniul energiei verzi din Europa de Sud-Est. Centrul a pregătit deja mii de tehnicieni din România și din străinătate, toți lucrând în industriile eoliană și solară, inclusiv foști mineri. De asemenea, intenționăm să deschidem noi centre de formare și să le punem la dispoziția cursanților din țările în curs de dezvoltare. Vă încurajez să lucrăm împreună și să învățăm unii din experiențele altora pentru a profita la maximum de această sursă energetică valoroasă, soarele! Alianța Solară Internațională constituie o platformă excelentă în acest sens”, a declarat Klaus Iohannis.
Oportunități de colaborare
Alianța Solară Internațională, cu cele 123 de state membre, reprezintă şi un mediu propice pentru colaborare şi transfer de cunoştinţe între statele membre, facilitând crearea de parteneriate şi investiţii în sectorul energetic. Astfel, România va putea beneficia de expertiză internaţională şi de resurse financiare pentru a accelera implementarea sistemelor de energie solară şi a altor tehnologii inovatoare.
Potențialul solar din România
Sebastian Burduja, ministrul Energiei a semnat acest acord iar cu această ocazie a făcut câteva mențiuni despre potențialul energiei solare din țara noastră.
"România se află în zona B europeană din punct de vedere al însoririi şi beneficiază de de aproximativ 210 zile însorite pe an şi are cel mai mare potenţial solar din zona de sud-est a Europei.
Studiile realizate au evaluat potenţialul tehnic solar al României la nivelul a 19,35 GW (25,80TWh), din care aproximativ 18,05 GW (24,18 TWh) pot constitui o opţiune economică de investit, într-un scenariu cu costuri minime. Suntem încrezători că vom reuşi să atingem aceste obiective ambiţioase şi să fim un exemplu de excelenţă în domeniu, inclusiv prin dezvoltarea lanţurilor de producţie de panouri fotovoltaice şi componentele aferente, pentru care avem în pregătire relansarea unui apel de proiecte (investiţia 4) din PNRR," a adăugat Sebastian Burduja.
Ministrul energiei, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi o delegaţie de înalţi oficiali şi experţi din domeniu, a reprezentat România în cadrul conferinţei COP-28, în Emiratele Arabe Unite. Prezenţa ţării noastre în acest forum global demonstrează angajamentul nostru ferm faţă de utilizarea energiei solare şi implicarea activă în acţiunile colective pentru combaterea schimbărilor climatice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.