Deputatul George-Cătălin Stângă a transmis o interpelare adresată domnului Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale. Iată textul interpelării:
"Potrivit datelor Eurostat, România a coborât pe ultimul loc în Uniunea Europeană după durata vieții profesionale, după ce cu un an în urmă eram mult mai sus în clasament.
Vorbim despre un indicator ce reprezintă cât timp o persoană care are în prezent 15 ani va fi activă pe piața muncii în timpul vieții sale, pentru o anumită țară și an.
În cazul României, dacă în anul 2000 un tânăr rămânea activ 36 de ani, în 2021 acesta urma să fie activ doar 31.3 ani. În Europa, Turcia are cel mai mic indicator- 29 de ani, la polul opus fiind Islanda, cu 44.6 de ani de viață profesională activă, urmați de olandezi și elvețieni, cu câte 42,5 ani fiecare.
În anul 2000, Românii erau pe locul al 7-lea în Europa ca durată a vieții profesionale, foarte aproape de elvețieni și de țările nordice. În timp, acest interval al vieții active a scăzut tot mai mult, iar dacă în 2020 eram pe locul al 8-lea de la coada Europei, acum ne-am poziționat pe ultimul loc.
Domnule ministru, asigurându-vă de întreaga mea considerație, aș dori să îmi transmiteți care sunt cauzele care au condus la această situație în România, dar și măsurile care pot fi luate pentru a reuși să revenim la nivelurile din anii trecuți."
Citeşte şi: Majorarea pensiilor. După Iohannis şi Ciucă, intervine şi Ciolacu: Mă deranjează această discuţie în spaţiul public
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri seara, la Slobozia, că îşi doreşte să fie făcută o majorare a pensiilor "cât mai mare" şi sustenabilă pentru perioada ce va urma. Răspunzând unei întrebări privind declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis privind procentul de mărire a pensiilor, liderul PSD a răspuns că discuţia pe această temă trebuie să aibă loc în coaliţia de guvernare, cu specialişti.
"Da, mă deranjează personal această discuţie în spaţiul public cine oferă mai mult pensionarilor. Mă deranjează, cred că şi pe pensionari îi deranjează această dispută, care este neserioasă în spaţiul public. Această discuţie trebuie avută în cadrul coaliţiei, cu nişte specialişti din Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii, văzute care sunt priorităţile României şi în zona socială şi în zona economică. Îmi doresc să facem o mărire de pensii cât mai mare, sustenabilă pentru perioada care va urma, nu numai în România, în întreaga Europă. (...) Părerea mea este că trebuie să ieşim din această zonă simplistă de abordare, care e procentul mai mare şi care îl vântură primul în spaţiul public. Să ne aşezăm ca nişte oameni serioşi, am avut această discuţie cu domnul prim-ministru şi, categoric, în săptămânile următoare, fiindcă acum construim bugetul, o să ne aşezăm serios, cu toate echipele de lucru. În interiorul PSD se lucrează (...) şi o să venim cu propunerile în coaliţie", a declarat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a menţionat că vrea să se ştie "întregul adevăr", iar social-democraţii susţin de mai mulţi ani că pensionarii nu trebuie să suporte criza şi inflaţia.
"Îmi pare foarte rău că s-a interpretat acest lucru ca un atac la preşedintele României, îmi pare foarte rău să am această direcţie, dar am vrut să se ştie adevărul. Când era prim-ministru domnul Cîţu, domnul preşedinte a spus că nu sunt bani pentru măriri de pensii şi atunci nu aveam nici criză energetică, nici război la frontiera României. Este normal ca preşedintele să iasă în spaţiul public şi să spună că nu trebuie să suporte pensionarii toată această inflaţie şi criză, un lucru total adevărat, pe care noi l-am spus şi acum doi ani de zile şi acum un an de zile, dar trebuie să spunem şi adevărul, de ce ne aflăm în anumite situaţii cu o datorie externă de aproape 50%, de ce am făcut cele mai multe împrumuturi, de ce plătim un miliard de euro vaccinuri neavând nevoie de această cantitate de vaccinuri, depăşea cu mult populaţia României, eu cred că trebuie că trebuie să fim nişte oameni politici responsabili şi să spunem întregul adevăr", a mai declarat Ciolacu.
Întrebat dacă s-a pus presiune pe Ministerele de Finanţe şi Muncii după declaraţiile preşedintelui privind majorarea pensiilor, Ciolacu a răspuns că importantă este hotărârea de mărire a pensiilor iar coaliţia trebuie să găsească soluţia.
"Nu s-a pus nicio presiune, e un adevăr, este corectă decizia. Important e că ne-am hotărât să mărim atât pensiile, cât şi salariul minim pe economie la 3.000 de lei. Dar e foarte adevărat că un procent din pensii măreşti, nu măreşti uniform, pentru cei cu pensii mai mari ceva înseamnă 15%, pentru cei cu pensii mai mici reprezintă altceva 15%. Şi aici noi trebuie să găsim în coaliţie echilibrul necesar. Poate mărim mai mult pensiile mai mici, foarte greu să suporţi în această perioadă cu 1.000 de lei - 1.500 de lei toate aceste scumpiri şi această inflaţie. Eu am trăit în comunism şi am văzut ce însemna pauşalul şi acele măsuri la fel pentru toată lumea. Nu, cred că am intrat într-o altă epocă, în care românii au mai multe pretenţii de la noi, nu doar o aruncare de procente. (...) Toate pensiile trebuie mărite, e un lucru corect, dar soluţia finală trebuie să o luăm în coaliţie. Am cerut deja de la Ministerul de Finanţe, de la Ministerul Muncii, o situaţie pe venituri pe familie. Cam aceasta este abordarea în spaţiul european", a mai declarat preşedintele PSD.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că ar fi rezonabil ca majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 să ţină cont de inflaţia care trece de 15%.
"Dacă vorbim de creşterea pensiilor, trebuie să vedem un pic contextul mai larg. Ştiu că s-au vehiculat tot felul de propuneri: 10%, 11%, dar haideţi să vedem lucrurile în context mai mare, nu putem să aşteptăm de la pensionari să plătească ei preţul crizelor şi în condiţiile în care avem o inflaţie care trece de 15% eu cred că ar fi corect, ar fi rezonabil ca această creştere a pensiilor de la 1 ianuarie să ţină cont de această inflaţie şi atunci creşterea, după părerea mea, trebuie să fie mai mare decât a fost ea până acum vehiculată. Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere până în 15%, aşa cum probabil s-ar aştepta lumea ca să existe o compensare corectă cu inflaţia, dar eu cred că merită luate în considerare toate opţiunile şi venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia şi încă un aspect pe care eu personal îl consider esenţial; trebuie atenţie specială, sporită pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari", a spus şeful statului, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.
Preşedintele social-democraţilor, Marcel Ciolacu, s-a aflat vineri la Slobozia pentru a participa la conferinţa de alegeri a PSD Ialomiţa, unde a fost ales în funcţia de preşedinte Marian Pavel, care deţine şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.