Roman Abramovici, forțat să se întoarcă în brațele lui Putin? Averea oligarhului se topește văzând cu ochii

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Vladimir Putin și Roman Abramovici în 2005 când încă era guvernatorul districtului Ciukotka
Vladimir Putin și Roman Abramovici în 2005 când încă era guvernatorul districtului Ciukotka

Bunurile miliardarului rus din Marea Britanie au fost fie vândute, fie înghețate după ce Vladimir Putin a declanșat invazia în Ucraina.

Conacul lui Roman Abramovici din luxosul Kensington este păzit strașnic de echipaje ale poliției britanice. Printre vecinii din apropiere se numără familia regală britanică, magnatul oțelului Lakshmi Mittal și proprietarul Warner Music Group, Len Blavatnik.

Este unul dintre numeroasele bunuri londoneze pe care miliardarul rus le-a achiziționat în ultimele decenii și care au contribuit la transformarea orașului în epicentrul averii sale. Însă acest punct de sprijin s-a dovedit a fi fragil în ultimele luni, deoarece bunurile sale din capitala engleză - de la clubul de fotbal Chelsea la casele de lux și la o participație în grupul siderurgic londonez Evraz Plc - au fost vândute sau înghețate în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Cea mai recentă lovitură pentru Abramovici - care a fost sancționat în martie de Marea Britanie și Uniunea Europeană - a venit luna trecută, când MHC (Services) Ltd., compania de investiții a lui Abramovici, a depus cererea de lichidare. Principalele sale active cu sediul la Londra valorau aproximativ 4 miliarde de lire sterline (4,8 miliarde de dolari) înainte de invazie, aproape o treime din averea sa totală la momentul respectiv a oligarhului rus.

Mișcările evidențiază cât de repede s-au prăbușit unele dintre cele mai mari averi ale Rusiei ca urmare a sancțiunilor financiare impuse la nivel mondial atunci când Vladimir Putin și-a atacat unul dintre vecinii săi.

"Nu mai este stăpânul propriului său joc", a declarat David Lingelbach, care a condus operațiunile din Rusia ale Bank of America Corp. în anii 1990 și care acum predă la Universitatea din Baltimore. "Mi se pare că se află în defensivă".

Abramovici, în vârstă de 55 de ani, care a încercat să intermedieze pacea între Rusia și Ucraina și se luptă cu sancțiunile UE, a fost unul dintre cei mai importanți oligarhi ruși care au investit miliarde în economia londoneză după prăbușirea Uniunii Sovietice. 

El a cumpărat clubul de fotbal Chelsea în 2003 pentru 140 de milioane de lire sterline și a oferit o finanțare de peste 1 miliard de lire sterline înainte de a-l vinde în luna mai, într-o tranzacție aprobată de guvernul britanic, o parte din fonduri fiind destinate sprijinirii eforturilor de ajutorare în Ucraina. Noul grup de proprietari, condus de Todd Boehly, a fost de acord să plătească 2,5 miliarde de lire sterline și a promis alte 1,75 miliarde de lire sterline pentru alte investiții în club.  

Cu puțin timp înainte de a apărea pe lista celor sancționați de Marea Britanie, Abramovici a încercat să se debaraseze de două proprietăți londoneze, a declarat în Parlament parlamentarul britanic Chris Bryant. Una dintre ele era conacul său din Kensington, potrivit unei surse, în timp ce cealaltă era un penthouse la Chelsea Waterfront. Abramovici nu poate vinde proprietățile cât timp se află sub sancțiunile britanice, iar orice sumă de bani pe care o are în țară rămâne înghețată în conturi.

De asemenea, oligarhul nu poate să își vândă participația la Evraz, cel mai mare activ al său listat la bursă înainte de conflict. Acțiunile companiei, care a fost sancționată de Marea Britanie în luna mai, s-au prăbușit cu 87% în acest an înainte de a fi înghețate la scurt timp după ce a fost trecut pe lista celor sancționați de guvernul de la Londra.

Reconstituirea averii pe alte țărmuri

”Chiar și în scenariul puțin probabil că sancțiunile vor fi ridicate, va fi foarte dificil pentru el să găsească o cale de întoarcere în Marea Britanie și în Uniunea Europeană”, a declarat Liana Semchuk, analist de informații despre Eurasia la firma de consultanță Sibylline din Londra. ”S-ar putea să fie nevoit să-și reconstruiască imperiul în altă parte”.

Abramovici a început să-și achiziționeze investițiile din Londra la începutul anilor 2000, după ce a făcut avere din vânzarea activelor privatizate ți achiziționate din fosta Uniune Sovietică, inclusiv gigantul petrolier Sibneft.

Citește și: Oligarh rus: Ajunge! Nu mai condamnați DEGEABA oameni de afaceri!

El a înființat filiala londoneză a biroului său de familie, Millhouse, la sfârșitul anului 2001 și și-a trimis copiii la școală în Anglia. De asemenea, a achiziționat un penthouse la Londra, o proprietate în Sussex și case în Belgravia. Vizitele sale în Marea Britanie au devenit mai frecvente după ce a cumpărat Chelsea în același an în care a vândut cea mai mare parte a activelor sale din domeniul aluminiului către colegul oligarh Oleg Deripaska.

"El a revoluționat fotbalul, deoarece a fost primul proprietar din Europa care s-a implicat într-un club de fotbal ca activ trofeu", a declarat Kieran Maguire, profesor de finanțe în domeniul fotbalului la Universitatea din Liverpool. "El a dat tonul pentru ceea ce a urmat".

În afara Marii Britanii, bunurile lui Abramovici includ case în Franța și Rusia, precum și super-iahturi și avioane private, care fac acum obiectul unei lupte juridice în SUA din cauza unor presupuse încălcări ale sancțiunilor. În plus, el a furnizat cea mai mare parte din cele 6 miliarde de dolari din spatele Concord Management, pe care le-a folosit pentru a investi în peste 100 de fonduri speculative și firme de capital privat care se luptă să se debaraseze de capitalul său.

În căutarea unor ape mai liniștite

Abramovici și-a mutat două dintre iahturi în apele turcești după invazie pentru a evita posibila confiscare de bunuri în Europa. De asemenea, în acest an, el și-a căutat o casă în Palm Jumeirah din Dubai, conform unor persoane familiare cu această chestiune, în timp ce avioanele sale private au rămas în Dubai sau Moscova din martie.

La începutul războiului, Abramovici s-a întâlnit cu Putin și a obținut aprobarea președintelui pentru a continua negocierile de pace, au declarat două persoane care cunosc situația. Abramovici ar fi fost inițial optimist cu privire la perspectivele unui acord, în ciuda faptului că a suferit o presupusă otrăvire după discuțiile de la Kiev de la începutul lunii martie. 

Discuțiile au intrat ulterior în impas, deși țările au avansat în ceea ce privește unele acțiuni diplomatice, ajungând luna trecută la un acord pentru a contribui la consolidarea aprovizionării cu alimente la nivel mondial.

"Rolul pe care și l-a asumat în negocierile de pace a arătat cât de mult avea de pierdut în Marea Britanie și în Europa pentru investițiile sale", a declarat Semchuk. "A fost riscant în același timp, deoarece a confirmat că avea legături strânse cu Putin, deoarece a fost una dintre persoanele de încredere care au luat parte la discuții".

Abramovici a acumulat investiții în ultimul deceniu în întreprinderi mai mici listate la Londra, inclusiv în companiile de tehnologie a combustibililor curați Velocys și AFC Energy.

Cetățean al lumii

Roman Abramovici a început să deruleze unele dintre aceste pariuri după ce s-a confruntat cu întârzieri în reînnoirea vizei sale britanice în 2018. Abramovici a obținut cetățenia israeliană în acel an și a renunțat la planurile pentru un nou stadion Chelsea. În 2021, el a devenit cetățean portughez în temeiul unei legi care oferă naturalizare descendenților evreilor sefarzi care au fost expulzați din Peninsula Iberică. Portugalia a deschis o anchetă cu privire la această decizie.

Întors la Londra, apariția sa la meciurile lui Chelsea a devenit mai puțin frecventă, clubul neavând nicio înregistrare a utilizării de către Abramovici a cabinelor sale speciale între 2018 și 2021.

"Cred că inițial a crezut că a deține clubul ar fi distractiv", a spus Maguire. "A fost vizibil cum s-a schimbat relația în ultimii patru sau cinci ani".

Abramovici și-a achiziționat conacul din Kensington Square Gardens - în apropiere de reședința oficială a Ducelui și Ducesei de Cambridge - pentru aproximativ 90 de milioane de lire sterline în 2009. De atunci, el a efectuat ample renovări la ceea ce a fost cândva o ambasadă sovietică, inclusiv reamenajarea piscinei subterane pentru a crea mai mult spațiu pentru personal.

Într-o după-amiază recentă din timpul săptămânii, erau puține semne de activitate în casă, în afară de un grădinar în salopetă verde care uda florile de lângă intrare. Niciun vehicul nu era parcat de-a lungul aleii de piatră. Spre deosebire de proprietățile vecine, toate perdelele și jaluzelele erau complet închise.

"Sancțiunile au fost menite să creeze nemulțumire în rândul oligarhilor precum Abramovici și să-i facă să pună presiune asupra lui Putin", a declarat Semchuk de la Sibylline. Dar, cu Londra închisă pentru el, "el este acum și mai dependent de Putin, deoarece sancțiunile îl redirecționează înapoi în Rusia".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9765
Diferența 0.0006
Zi precendentă 4.9759
USD
Azi 4.7057
Diferența -0.0272
Zi precendentă 4.7329
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9765 RON
USD flag1 USD = 4.7057 RON
GBP flag1 GBP = 5.9660 RON
CHF flag1 CHF = 5.3012 RON
AUD flag1 AUD = 3.0459 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3517 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0303 RON
NOK flag1 NOK = 0.4239 RON
SEK flag1 SEK = 0.4291 RON
XAU flag1 XAU = 388.7340 RON
Monede Crypto
1 BTC = 425998.74RON
1 ETH = 14760.23RON
1 LTC = 428.08RON
1 XRP = 5.04RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.58%
6 luni: 5.62%
12 luni: 5.66%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17638.19-0.20%
BET-BK3297.13-0.26%
BET-EF945.41-0.25%
BET-FI60869.180.43%
BET-NG1238.86-0.34%
BET-TR38900.78-0.20%
BET-TRN37811.10-0.20%
BET-XT1511.77-0.15%
BET-XT-TR3277.57-0.15%
BET-XT-TRN3192.54-0.15%
BETAeRO949.710.82%
BETPlus2609.18-0.21%
RTL39038.51-0.20%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

Comunicate de presa

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Transelectrica / FOTO: Facebook

Investiții pentru închiderea inelului de 400 kV al României

Marți a avut loc prima întâlnire după semnarea...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel