Trading Hub Europe (THE), platforma de tranzacționare a gazelor din Germania, va răspunde de implementarea pe piața internă a oricăror modificări ale regulilor privind umplerea depozitelor de gaze, stabilite de factorii de decizie naționali și europeni. Potrivit agenției Reuters, aceste schimbări vin ca răspuns la acuzațiile conform cărora obiectivele rigide impuse în prezent ar duce la creșterea artificială a prețurilor.
Planurile UE pentru o strategie mai flexibilă de stocare
Reuters face referire la proiectul unui document al Uniunii Europene, care ar urma să fie publicat săptămâna viitoare, conform căruia Comisia Europeană intenționează să introducă obiective mai flexibile pentru ca statele membre să-și completeze rezervele de gaze înainte de venirea iernii.
Germania analizează ajustarea sistemului de stocare
THE, operatorul de piață al gazelor desemnat de stat, a declarat că nu a fost luată încă o decizie concretă cu privire la momentul și forma în care vor fi implementate schimbările la nivel național. Totuși, documentele UE care au ajuns în posesia presei sugerează că se pregătește o acțiune la nivel european. De altfel, încă din luna ianuarie, THE a început discuții privind noi proceduri de umplere a stocurilor la nivel național.
Context: scăderea drastică a stocurilor de gaze în UE
În prezent, rezervele de gaze ale Uniunii Europene sunt la mai puțin de jumătate din capacitatea lor, din cauza unui val de frig care a determinat o scădere accelerată a stocurilor, dar și din cauza întreruperii livrărilor din Rusia.
În Germania, depozitele de gaze sunt pline în proporție de doar 41%, comparativ cu 71% în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce ridică semne de întrebare privind securitatea aprovizionării energetice în lunile următoare.
Impactul asupra pieței
Platforma Trading Hub Europe (THE), cel mai mare furnizor de stocare a gazelor din Germania, are obligația de a umple depozitele de stocare în proporție de 90% până la 1 noiembrie, conform reglementărilor actuale.
Însă, unele state membre ale UE, inclusiv Germania, și-au exprimat îngrijorarea că aceste obiective rigide au contribuit la creșterea prețurilor, oferind comercianților oportunități de profit garantat, mai ales dacă sunt susținute de subvenții guvernamentale.
Rolul THE și colaborarea cu autoritățile
THE, în calitate de organizator de licitații și administrator a unui sfert din capacitatea de stocare a gazelor din Germania, colaborează îndeaproape cu autoritatea de reglementare Bundesnetzagentur, care dorește ca prețurile pentru consumatori să fie menținute sub control. Totodată, interacționează cu Ministerul Economiei de la Berlin pentru definirea produselor de stocare.
În termeni tehnici, THE lucrează la dezvoltarea unor noi instrumente strategice de umplere a stocurilor, denumite SBI (Strategic Filling Instruments), care ar urma să înlocuiască actualele SSBO (Strategic Storage-Based Options). Potrivit comercianților, această schimbare ar putea reduce riscurile comerciale pentru furnizorii de gaze.
Bundesnetzagentur a confirmat că „evaluează opțiunile și necesitățile” privind SBI, alături de THE și Ministerul Economiei, însă nu a oferit detalii despre o decizie finală.
Provocările industriei germane
Germania se confruntă cu un vid legislativ, întrucât alegerile din 23 februarie nu vor aduce rapid un guvern funcțional, ceea ce afectează și activitatea ministerelor centrale responsabile de supravegherea THE.
În plus, o taxă impusă anterior pe gaz, menită să compenseze costurile platformei THE, a fost eliminată în urma protestelor venite din partea țărilor vecine. Această decizie a condus la o creștere a prețurilor interne la gazul din afara stocurilor de rezervă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.