Multe companii au rămas cu un gol greu de umplut iar de teamă că angajații vor pleca multe dintre acestea au decis să majoreze salariile.
Printre aceste companii se numărăr și producătorul britanic de motoare de avioane Rolls-Royce Holdings Plc care a devenit ce mai recentă companie care a oferit angajaților bani în plus pentru a compensa creșterea costului vieții, acordând 70% din forța sa de muncă din Marea Britanie o sumă forfetară de 2.000 de lire sterline (2.460 de dolari).
O purtătoare de cuvânt a Rolls-Royce a confirmat această măsură, raportată anterior de Sky News. Donația va fi pusă la dispoziția celor 14.000 de angajați din cadrul magazinelor și din managementul inferior, primul grup primind, de asemenea, cea mai mare creștere salarială anuală din cel puțin un deceniu, a precizat aceasta.
Negocierile sindicale cu privire la acest plan sunt în curs de desfășurare, a precizat Rolls-Royce.
Industria manufacturieră din Marea Britanie rămâne puternic sindicalizată, iar deficitul de personal și nivelul ridicat al inflației au permis lucrătorilor să facă presiuni pentru creșteri salariale mai mari decât în mod normal. Producătorul de avioane Airbus SE a ajuns la un acord cu sindicatul său din Marea Britanie în aprilie, după mai multe runde de discuții, convenind asupra unei majorări de 8,6% pe o perioadă de 13 luni, a unei sume forfetare și a unor concedii suplimentare.
Alte industrii se confruntă cu presiuni similare, Lloyds Banking Group Plc oferindu-le personalului său o sumă unică de 1 000 de lire sterline, în urma demonstrațiilor grupului sindical în fața reuniunii anuale a investitorilor.
Azi are loc în Marea Britanie o grevă generală în transportul feroviar, grevă care a paralizat economia acestei țări, și care este pe cale să devină marele examen al lui Boris Johnson. Greviștii reclamă faptul că salariile sunt mici cât și faptul că nu mai fac față presiunilor din cauza lipsei de personal.
Citește și: CEO-ul Rolls-Royce, extrem de îngrijorat de viitor
Celebru producător de mașini de lux Rolls-Royce Motor Cars Ltd. se teme că problemele actuale din lanțul de aprovizionare ar putea lungi listele de așteptare, care se întind deja până în a doua jumătate a anului viitor pentru unele modele.
Compania mamă BMW AG a acordat prioritate alimentării Rolls-Royce cu semiconductori, din cauza contribuției pe care o are la profitabilitatea grupului, a declarat directorul general Torsten Mueller-Oetvoes, care spune despre blocajele recente din China că au forțat producătorul britanic de automobile de lux să importe unele piese pe calea aerului.
"Lanțul de aprovizionare este un lucru care ne îngrijorează, aș spune chiar zilnic", a declarat joi Mueller-Oetvoes. "Cu toate aceste blocaje portuare din China, vedem și noi anumite constrângeri acum. Dacă lipsește o singură piesă, nu pot termina produsul."
Constructorii de automobile care se confruntă deja de mai multă vreme cu penuria de cipuri se confruntă acum și cu perturbări cauzate de eforturile Chinei de a limita răspândirea Covid-19, precum și de invazia Rusiei în Ucraina.
Însă Rolls-Royce vine după un an record, după ce a livrat aproape 5.600 de vehicule la nivel global în 2021. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.