Rezultatele sondajului citat arată, totodată, că 50% dintre oameni ar apela la un robot în loc să-şi consulte managerul, pentru sfaturi, iar 82% dintre cei chestionaţi consideră că roboţii pot face lucrurile mai bine decât managerii lor.
Îți vei pierde slujba? Află în ce domenii roboții sunt o amenințare
La întrebarea ce anume pot face roboţii mai bine decât managerii lor, respondenţii sondajului au spus că roboţii sunt mai buni în a furniza informaţii imparţiale (26%), la menţinerea programelor de lucru (34%), la rezolvarea problemelor (29%) şi la gestionarea unui buget (26%).
În schimb, când au fost întrebaţi ce anume pot face managerii mai bine decât roboţii, angajaţii au menţionat că primele trei sarcini au fost: înţelegerea laturii emoţionale (45%), consultanţa şi oferirea de sfaturi (33%) şi crearea unei culturi organizaţionale (29%). Raportul de specialitate relevă că angajaţii din India (89%) şi China (88%) au mai multă încredere în roboţi decât în managerii lor, urmaţi de cei din Singapore (83%), Brazilia (78%), Japonia (76%), Emiratele Arabe Unite (74%), Australia/Noua Zeelandă (58%), SUA (57%), Marea Britanie (54%) şi Franţa (56%).
În privinţa utilizării componentei de Inteligenţă Artificială la locul de muncă, jumătate dintre angajaţi (50%) au indicat acest lucru. În acelaşi timp, majoritatea (65%) salariaţilor s-au declarat optimişti, încântaţi şi recunoscători pentru faptul că au colegi de muncă roboţi şi aproape un sfert raportează o relaţie prietenoasă şi satisfăcătoare cu AI la locul de muncă.
Printre cei mai încântaţi de noua tehnologie se află angajaţii din India (60%), China (56%) şi Emiratele Arabe Unite (44%), la polul opus situându-se cei din Franţa, cu 8%. La nivel de lideri, 81% dintre cei care conduc departamentele de resurse umane susţin că este dificil să ţină pasul cu schimbările tehnologice la locul de muncă.
Conform sondajului, nativii digitali din Generaţia Z (43%) şi Millennials (45%) sunt mai preocupaţi de confidenţialitate şi siguranţă la locul de muncă, în comparaţie cu cei din Generaţia X (29%) şi Baby Boomers (23%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.