BNR informează că indicere ROBOR la trei luni a scăzut joi, 23 februarie, la 7,02 de la 7,03 cât era miercuri, 22 bebruarie, acesta fiind indicele în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.
IRCC este indicele calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019 publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.
Citește și:
Iancu Guda: IRCC va depăşi ROBOR la sfârşitul trimestrului II - începutul trimestrului III
IRCC va înregistra un nivel zilnic mai ridicat decât ROBOR începând cu finalul trimestrului II - începutul trimestrului III, susţine Iancu Guda, services director Coface România.
"Acum este 5,7% (IRCC - n. r.). Ştim deja, va fi 6,04% în trimestrul următor. Probabil ca mai continuă creşterea, fiind un decalaj de 6 luni. El se calculează trimestrial, dar mă refer la valoarea zilnică, nu la cea calculată trimestrial pentru rate. Final de trimestrul II - început de trimestrul III va fi momentul în care IRCC va fi peste ROBOR", a spus Iancu Guda, într-o conferinţă de presă.
În opinia acestuia, ROBOR va mai scădea, iar în aceste condiţii economistul estimează că IRCC va ajunge la 6,5%, iar ROBOR la 6%.
"Dacă inflaţia se înscrie pe trendul de scădere anticipat în scenariul de bază al Băncii Centrale, ar trebui să vedem un ROBOR de 6% până la sfârşitul anului cel mult", a precizat Iancu Guda.
Întrebat dacă nivelul ROBOR va fi sub nivelul dobânzii de politică monetară, el a răspuns afirmativ, menţionând că piaţa vede rata cheie situată în coridorul 7% - 7,5%. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.