Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 8,19 % față de 8,20% cât era luni, indicele fiind cel în funcție de care se calculează o parte a ratelor la bănci.
ROBOR la 6 luni este staționar la 8.31% ca și cel la 12 luni care se află la valoarea de 8.44%.
IRCC la trei luni se află se află la valoare de 4.06%.
Citește și:
Noua Casă şi suspendarea ratelor. Dumitru Nancu (FNGCIMM), informaţiile momentului pentru români
Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, a vorbit despre programul "Noua Casă".
"Avem programul Noua Casă, care din 2009 până în prezent 300.000 de români au achiziționat o locuință prin programul noua casă. În prezent din 4 credite ipotecare, 3 sunt luate prin programul Noua Casă, iar și aici este un lucru bun și sustenabil, rata de neperformanță, este subunitară, este 0,02% și aceea se plătește tot din fondul de risc, constituit în cadrul programului, adică cei 300.000 de români pe lângă comisionul de garantare au plătit și o primă de risc, bineînțeles și dobânda.
Avem și suspendarea ratelor, Guvernul a venit cu 2 măsuri. Prima este aceea ca oamenii să poată să treacă de la ROBOR la IRCC, până în prezent avem 17.000 de cereri soluționate de Fondul Național de Garantare prin care românii care au achiziționat un imobil prin programul prima casă și aveau rata în ROBOR, au trecut la IRCC. Cea de-a doua măsură complementară în anii de criză, 2020-2021, este vorba de suspendarea ratelor pentru persoanele fizice, Ordonanța 37 și Ordonanța 90. Aici, anul acesta avem un număr de 32.000 de români care și-au suspendat ratele pe o perioadă de 9 luni de zile. În anul 2021 am avut 47.639, iar în 2020 alți 47.212.
Îți poți suspenda ratele o singură dată în perioada aceasta, deci din cei 47.212 din anul 2020, nu se regăsesc în cei 47,639 din 2021. În ultima lună nici n-am mai avut solicitări pe acest program, practic s-a atins ținta celor care aveau nevoie de această suspendare a ratelor.
Este singurul program prin care dobânda nu se capitalizează, deci practic este o prelungire la un credit ipotecar pe 25 de ani", a declarat Dumitru Nancu, director General F.N.G.C.I.M.M. S.A. – IFN. Citește mai mult AICI
Citește și:
Adrian Vasilescu: Legea a creat o nedreptate între cei cu ROBOR și IRCC
Adrian Vasilescu a vorbit despre evoluția IRCC-ului și ROBOR-ului, în condițiile în care primul a început să urce vertiginos iar cei care au ratele la bancă calculate în fincție de acest indice au început să se îngrijoreze și să se teamă că în curând nu vor mai avea niciun beneficiu.
Întrebat despre ce prognoze se pot face referitor la nivelurile la care poate ajunge IRCC astfel încât cei care au ratele calculate cu acest indice, Adrian Vasilescu a opinat că nimeni nu poate să facă o asemenea apreciere, pentru că sunt două motive care împing IRCC-ul iar primul este chiar ROBOR-ul: ”Robor-ul este o dobândă care la care băncile comerciale se împrumută între ele și este calculat în fiecare zi la ora 11 după depunerea cotațiilor de către cele 10 bănci importante din sistem”, a amintit consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României și a continuat afirmând că: ”Acuma, eu așa cred, că ele (băncile comerciale n.r.) trebuie să mai urce ROBOR-ul. Aceasta este opinia lor și bineînțeles că și interesele lor”.
Economistul a mai explicat că: ”Deci, ROBOR-ul crește și în același timp are o influență asupra IRCC-ului, care se calculează nu pe baza cotațiilor, ci pe baza tranzacțiilor efective. Avantajul este că, spre deosebire de ROBOR, care vine permanent și influențează ratele dobânzilor, IRCC-ul e cu două trimestre în urmă, așa că este foarte greu de apreciat când lucrurile se vor egaliza”, a mai comentat Vasilescu și a continuat spunând că: ”Aici e o anomalie făcută prin lege, care a dus la o nedreptate, pentru că piața este egală pentru toți, dar legea a făcut-o inegală. E un avantaj pentru cei care se împrumută în IRCC și un dezavantaj pentru cei cărora ratele le sunt calculate încă în funcție de ROBOR. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.