Robor la 6 luni a urcat la 5,13%, în timp ce indicatorul la 1 an a crescut la 5,19%.
Creditele noi acordate de către bănci iau în calcul indicele IRCC, a cărui valoare curentă a explodat raportat la valorea care se în calcul pentru credite. Ultima valoare zilnică a IRCC era de 4,05%, în timp ce IRCC trimestrial pe T4 2021, care în continuare este luat în calcul la creditele noi, era de numai 1,86%.
Indicele ROBOR, la un pas de pragul psihologic de 5%
Banca Națională a României a anunțat noile valori ale indicelui ROBOR, la trei și șase luni.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 4,95% pe an, de la 4,88% pe an, joi, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Este cel mai mare nivel înregistrat după data de 3 aprilie 2013, când acesta s-a situat la 5,03% pe an
La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la pragul de 5,04% pe an, de la 5% joi, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 5,11% pe an, de la 5,07% pe an anterior.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.