Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 3,83% pe an, de la 3,78% anterior, cel mai mare nivel din ultimii aproape 9 ani, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Un nivel similar al indicelui ROBOR la 3 luni a fost consemnat în data de 12 septembrie 2013, de 3,83%. La debutul anului 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 1,98%. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,02%, de la 3,95%, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 4,14% pe an, de la 4,08% pe an.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,17% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, transmite Agerpres.
Citeşte şi: Adrian Vasilescu (BNR): Sancţiunile impuse Rusiei, un PACHET TOTAL! Răspuns CATEGORIC despre efectele asupra României
Întrebat dacă sancţiunile impuse Rusiei ar putea avea efecte adverse asupra României, Adrian Vasilescu, consilier al lui Mugur Isărescu la Banca Naţională a României, a răspuns categoric: "Absolut deloc! Răspunsul este foarte simplu: nu este nicio probă, nicio cifră, nicio idee care să arate că aceste sancţiuni impuse Rusiei ar putea avea efecte asupra ţării noastre. Dacă luăm importurile de gaz, sigur că aici ar fi posibil ceva, dar nu are nicio legătură asta cu sancţiunile. Dacă Uniunea Europeană ar decide să sisteze importurile de gaze din Rusia, atunci şi noi, ca ţară a Uniunii Europene, trebuie să oprim aceste importuri. Dar nu cred că s-a decis încă aşa ceva.
Sigur că Rusia fiind o ţară din apropierea României există relaţii de import-export cu România. Bineînţeles că acestea vor înceta. Dar nu sunt de natură să afecteze economia României în mod semnificativ". Detalii aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.