Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat joi la 5,62%, de la 5,57% miercuri.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,87%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 6,05%.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală. BNR a decis la cea mai recentă ședința a CA să majoreze dobânda-cheie de la 3% la 3,75%, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an, transmite Mediafax.
Citeşte şi: Tichete sociale. Ce amenzi riscă beneficiarii dacă le utilizează în alte scopuri
Din luna iunie cei cu venituri mici vor beneficia de tichete sociale în valoare de 250 de lei, bani care se vor acorda odată la două luni. Însă, aceste sume vor putea fi cheltuite exclusiv pentru alimente de bază sau hrană caldă iar cei care nu vor respecta aceste reguli riscă amenzi foarte mari.
Așadar cei care vor utiliza tichetele în alt scop decât cel pentru care au fost acordate vor fi pasibili de amenzi de până la 10.200 de lei.
Conform OUG 63/2022, ordonanța care reglementează acest beneficiu, tichetele sociale sunt destinate celor cu venituri mici, aflați în pragul sărăciei extreme. Acordarea acestui ajutor se face odată la două luni din iunie și până în decembrie 2022, inclusiv iar distribuirea se va efectua prin poștă.
Conform regulilor prevăzute de ordonanță, beneficiarii care vor cheltui sumele în alt scop decât alimente de bază și asigurarea de mese calde, riscă amenzi cuprinse între 1,5 și două puncte de amendă.
O altă abatere prevăzută de ordonanță este obținerea de numerar în schimbul tichetelor, abatere care va fi sancționată cu trei sau patru puncte de amendă, ceea ce înseamnă sume între 7.650 și 10.200 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.