Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut vineri la 8,16% pe an, de la 8,19% pe an, joi, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 8,28% pe an, de la 8,30% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a rămas la nivelul de joi, de 8,44% pe an.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Consiliul Concurenţei a anunţat joi că a finalizat inspecţiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR, iar documentele ridicate în cadrul acţiunilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.
Potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de "fixing" (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID).
Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor, a subliniat Consiliul Concurenţei. Inspecţiile au fost demarate la data de 1 noiembrie.
Citeşte şi: Banca Angliei majorează dobânda şi avertizează că Marea Britanie se va confrunta cu cea mai îndelungată recesiune
Banca Angliei (BoE) a decis joi să majoreze dobânda de politică monetară cu 75 de puncte de bază şi a avertizat că Marea Britanie se va confrunta cu cea mai îndelungată recesiune de la începutul publicării datelor statistice, transmit BBC şi Reuters.
Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 7 la 2 pentru majorarea dobânzii de referinţă de la 2,25% până la 3%, cea mai semnificativă creştere din 1989 şi cel mai ridicat nivel din 2008, când sistemul bancar britanic era afectat de criza financiară globală.
Banca Angliei estimează că rata inflaţiei va atinge în acest trimestru cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, de aproximativ 11%, iar în trimestrul trei din 2022 Marea Britanie a intrat deja în recesiune, care în mod potenţial ar putea dura doi ani, mai mult decât în timpul crizei financiare globale din 2008-2009. BoE se aşteaptă la un declin al PIB-ului Regatului Unit de 2,9% până la finalul recesiunii, previzionat pentru mijlocul anului 2024. De asemenea, BoE previzionează că rata şomajului va creşte la 6,4% până la finalul lui 2025, de la nivelul scăzut de 3,5% în prezent.
"Noi majorări ale dobânzii ar putea fi necesare pentru o revenire sustenabilă a inflaţiei la ţintă, deşi la un nivel mai redus decât estimează pieţele financiare. Dacă perspectivele indică presiuni inflaţioniste mai persistente, Banca Angliei va răspunde în forţă, dacă va fi necesar", se arată în comunicatul BoE. Pieţele se aşteaptă la majorarea dobânzii până la 5,2%.
Rezerva Federală a SUA a majorat miercuri cu 75 de puncte de bază rata dobânzii, pentru a patra oară consecutiv, la un interval cuprins între 3,75% şi 4%, pentru a contracara inflaţia ridicată. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din 2008. Preşedintele Fed, Jerome Powell, a explicat că lupta contra inflaţiei va necesita o majorare a dobânzilor "mai ridicată decât s-a estimat anterior".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.