Inginerii agronomi avertizează însă că o parte din aceste produse nu sunt sănătoase, iar faptul că provin din România nu este o garanție pentru nimeni că aceste produse ar fi superioare calitativ celor de import.
Dacă majoritatea legumelor de import au marea problemă că nu au gust, în cazul roșiilor românești se observă încă prezența pe piață a tomatelor forțate de către fermieri. Aceștia vor să iasă rapid cu produsele pe piață și forțează coacerea roșiilor prin utilizarea unor produse extrem de toxice, în special Ethrel, produs interzis, procurat din Bulgaria unde se folosește intensiv.
Mai exact, roșiile forțate nu trec prin toate fazele de coacere, substanța toxică determinând tomata să sară peste ciclul natural și să secrete pigmenții roșii.
Astfel, în piețele românești apar acele roșii ”țuguiate”, cu un mucron la capăt care se consideră că au fost forțate cu Ethrel.
În plus, roșiile se pot recunoaște și când sunt tăiate și se observă încă interiorul verde ceea ce arată că nu s-a copt natural. Condițiile climaterice din România nu permit coacerea timpurie a roșiilor ca în zonele suice ale Europei astfel că tomatele românești coapte natural se găsesc în special din luna iulie.
Ethrel a fst interzis în România din cauza utilizării excesive și fără respectarea normelor astfel că acesta se găsea în concentrații foarte mari în plantele culese. Produsul cauzează arsuri ale mucoaselor dar poate avea și alte efecte secundare. La tomate, după ce roșiile se coc, planta se usucă rapid din cauza folosirii excesive.
Citește și: Roșii cu 2,5 lei kilogramul în noiembrie. De unde pot fi cumpărate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.