Fostul cancelar al Trezoreriei lui Boris Johnson, care a condus anterior Trezoreria britanică, a lucrat pentru fonduri de investiții, dar și pentru Goldman Sachs, are o experiență în domeniul afacerilor și va trebui să depună multe eforturi pentru a calma comunitatea de afaceri. "Marea Britanie este o țară minunată, dar nu există nicio îndoială că ne confruntăm cu provocări economice profunde", a recunoscut el într-un scurt discurs la sediul Partidului Conservator, după numirea sa.
"Acum avem nevoie de stabilitate și unitate", a adăugat el. Aceste cuvinte ar trebui să ajungă direct la inima investitorilor, având în vedere recentele cutremure de pe piețe. Pentru Danni Hewson, analist la AJ Bell, Sunak "are piețele de partea sa".
City a răsuflat ușurat
De fapt, de îndată ce s-a anunțat că Boris Johnson renunță la planurile sale de a se întoarce pe Downing Street și că Rishi Sunak este acum favorit, City a răsuflat ușurat. Luni, la finalul tranzacțiilor de pe piețele europene, ratele datoriei britanice s-au relaxat, obligațiunile pe 30 de ani scăzând luni la 3,795%, de la 4,06% vineri, deși rămân semnificativ mai mari decât la sfârșitul anului 2021, când erau cotate la aproximativ 1%. Lira sterlină a fost stabilă la 1,1311 dolari în jurul orei prânzului, dar nu pentru mult timp.
"Felicitări noului prim-ministru. El are un istoric despre cum se conduce o economie în perioade dificile și vine într-un moment de mare incertitudine, cu alegeri dificile în față", a comentat Tony Danker, directorul general al CBI, principala organizație patronală. "Misiunea care îl așteaptă este descurajantă", a declarat Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.
De luni de zile, țara trece printr-o încercare după alta. Pandemia, impactul Brexit-ului, războiul din Ucraina, creșterea costurilor energiei și alimentelor și corolarul său, extinderea sărăciei, cu milioane de britanici sugrumați de facturi.
Pe listă mai trebuie adăugat haosul politic, scandalurile guvernului lui Boris Johnson și furtuna de pe piață provocată de scurta perioadă petrecută de Liz Truss în Downing Street și ”mini-bugetul" ministrului de finanțe de atunci, Kwasi Kwarteng. Aceste măsuri uriașe, care combinau reduceri de taxe și ajutoare pentru facturile de energie, nu au fost evaluate și urmau să fie finanțate prin împrumuturi pe piețe, ceea ce a speriat investitorii.
Lira sterlină s-a scufundat la un minim istoric, iar ratele de împrumut pentru datoria britanică au urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani, la o rată care a generat temeri privind o spirală descendentă, forțând Banca Angliei să intervină.
Predicție corectă
Exact ceea ce a prezis Rishi Sunak în campania sa pierdută împotriva lui Liz Truss pentru a-l înlocui pe Boris Johnson în Downing Street, când a susținut opusul: o revenire la ortodoxia fiscală.
Cu câteva zile înainte de dezastrul guvernului său, Liz Truss a încercat să se salveze prin demiterea lui Kwasi Kwarteng, înlocuit de Jeremy Hunt. Imediat, acesta a redus promisiunile economice ale lui Truss, anulând majoritatea reducerilor de taxe și tăind subvențiile pentru energie. El a anunțat, de asemenea, că vor urma "decizii foarte dure".
Rămâne de văzut dacă Jeremy Hunt va fi păstrat la Trezorerie, dar spectrul austerității planează acum asupra Marii Britanii, o pastilă care ar putea fi înghițită cu amărăciune de bogătașul Rishi Sunak, a cărui soție este moștenitoarea uneia dintre cele mai mari averi din India.
Între timp, indicatorii economici sunt pe roșu: inflația, de 10%, este cea mai mare din G7. PIB-ul a scăzut în august, iar indicatorul PMI a arătat o nouă deteriorare în octombrie, iar analiștii spun că țara se îndreaptă spre recesiune. Vânzările cu amănuntul au scăzut în august, ceea ce arată că inflația începe să afecteze portofelele consumatorilor. Doar rata șomajului rămâne la minimul ultimilor 50 de ani, dar acest lucru se datorează lipsei de lucrători după Brexit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.