Iar aceste riscuri sunt legate, înainte de toate, de aprovizionarea piețelor, urmare a lipsei de precipitații și a supraîncărcării porturilor din Brazilia, cel mai mare producător. Probleme care ar putea da peste cap echilibrul actual.
După scăderea drastică de la sfârșitul anului trecut, când o livră de zahăr se tranzacționa cu 28 de cenți, prețurile acestui produs au rămas, practic, neschimbate de mai multe săptămâni, oscilând în jurul 19-20 de cenți/livră. Valori care nu sunt prea rele pentru vânzători sau cumpărători.
Cererea este bună, iar producția din regiunile cheie se redresează. Privind însă dincolo de aceste elemente, experții atrag atenția că stabilitatea pieței este precară. „Imaginea de ansamblu este că stocurile globale de zahăr rămân strânse”, a spune, în acest sens, Mauro Angelo, directorul executiv al Alvean, cel mai mare comerciant de zahăr din lume. El explică faptul că „raportul de stocare/utilizare este de 37%, cel mai scăzut din 2010”.
„Piața va fi expusă la performanțele logistice ale Braziliei”, a completat, la rândul său, Jose Orive, directorul executiv al Organizației Internaționale a Zahărului (ISO). Riscul este să vedem o repetare a situației de suprasolicitare a porturilor braziliene din 2023, când țara a atins o pondere de 80% în exporturile globale, în absența Indiei de pe piață.
„Dacă situația meteo din India va oferi surprize neplăcute, dacă lucrurile nu vor decurge cum trebuie, va fi catastrofal pentru piață”, au prezis experții. Pe de altă parte, dacă totul merge bine, piața va rămâne stabilă, dar orice problemă va determina creșterea prețurilor.
Dependența excesivă de Brazilia pentru aprovizionarea pieței este văzută ca un risc major. Prin urmare, ”orice problemă ar putea provoca o reacție a prețurilor”, este de părere Tom McNeill, directorul general al Green Pool Commodity Specialists
Brazilia se confruntă în prezent cu un val de căldură, majoritatea regiunilor centrale înregistrând temperaturi de până la 34 de grade Celsius, fără ploaie. Sunt prognozate precipitații pentru sfârșitul lunii mai, dar nu foarte semnificative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.