Riscul pe piaţa de capital din România rămâne unul ridicat, cu tendinţe de creştere, în contextul în care structural bursele de valori reacţionează rapid şi anticipativ la orice factori de stres care ar putea perturba evoluţiile economice, sociale sau politice, arată Raportul anual al Comitetului Naţional de supraveghere Macroprudenţială (CNSM) pe 2021.
Totodată, riscul de lichiditate la Bursa de Valori Bucureşti rămâne unul mediu.
Potrivit documentului, valoarea medie zilnică tranzacţionată în anul 2021 a scăzut cu 11% faţă de media anului 2020. Capitalizarea BVB a recuperat în totalitate scăderea înregistrată în anul 2020, iar la finalul lunii decembrie 2021 a înregistrat o valoare de 229 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 48% faţă de decembrie 2020.
"Cele două segmente importante ale pieţei de capital din România, respectiv organismele de plasament colectiv şi piaţa bursieră, au cunoscut în anul 2021 o volatilitate moderată, corelată cu o tendinţă similară observată pentru majoritatea pieţelor de capital din regiune. Toţi indicii bursieri au recuperat în anul 2021 pierderile înregistrate, indicele BET atingând un nou maxim istoric de peste 13.000 de puncte, după ce pe parcursul anului 2020 izbucnirea crizei sanitare a determinat fluctuaţii semnificative pe piaţa de capital locală", se arată în document.
Capitalizarea bursieră a înregistrat o creştere de circa 48,40% în data de 31 decembrie 2021 comparativ cu finalul anului 2020 şi un avans de aproximativ 53% la data de 26 ianuarie 2022 comparativ cu finele anului 2021. Raportat la sfârşitul anului 2019, capitalizarea s-a majorat cu aproximativ 30,41%, indicând faptul că valoarea de piaţă a companiilor locale listate pe piaţa principală a BVB a depăşit nivelul prepandemie.
La finele anului 2021, bursele internaţionale de acţiuni au înregistrat o revenire, după ce în martie 2020 acestea au consemnat cea mai semnificativă deteriorare din cauza pandemiei COVID-19. Pieţele bursiere internaţionale au înregistrat creşteri semnificative în lunile iulie-august datorită unui sentiment puternic pozitiv al investitorilor, subliniază raportul citat.
"Indicii bursei româneşti au înregistrat evoluţii pozitive la finalul anului 2021, comparativ cu 31 decembrie 2020. Indicele de referinţă BET, care surprinde evoluţiile celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB, a avut o creştere de 33 la sută la 31 decembrie 2021 comparativ cu finalul anului 2020. Cea mai semnificativă rată de creştere a fost de 40 la sută aferentă indicelui BET-TR, care surprinde evoluţia preţurilor companiilor componente, cât şi dividendele oferite de acestea. Indicele BET-NG, ce reflectă evoluţia companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB ce au domeniul principal de activitate energia şi utilităţile aferente, a înregistrat la 31 decembrie 2021 o creştere de aproximativ 29 la sută", se mai arată în Raport, citează Agerpres.
Citeşte şi: Ministerul Finanţelor, împrumuturi de peste 4,25 miliarde de lei planificate pentru luna iulie
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna iulie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,8 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 450 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 4,25 miliarde de lei, este cu 205 milioane de lei sub cea programată în luna iunie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Conform prospectului publicat pe pagina MF, instituţia a programat, în data de 7 iulie, o licitaţie pentru o emisiune de certificate cu discount, în valoare de 800 milioane de lei, cu scadenţa în 26 iunie 2023.
De asemenea, pe parcursul lunii iulie vor fi lansate nouă emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (450 milioane de lei în total).
Astfel, în a şaptea lună din an au fost programate patru emisiuni de 400 de milioane de lei, în zilele de 4, 11 şi 25 iulie, patru de 300 de milioane de lei în zilele de 7, 14, 18 şi 21 iulie şi o emisiune de 200 de milioane de lei în 14 iulie, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.