Publicitate
Acesta a convocat alegeri anticipate în urma unei victorii covârșitoare a partidului de extremă dreapta condus de Marine Le Pen în alegerile parlamentare din Uniunea Europeană.
Indicele francez de referință CAC 40 a scăzut cu 1,4%, atingând minimul ultimelor peste trei luni, iar creditorii, inclusiv BNP Paribas, Societe Generale și Credit Agricole, au scăzut cu valori cuprinse între 3,6% și 7,5%.
Prețurile obligațiunilor franceze au scăzut, de asemenea, împingând randamentele obligațiunilor pe 10 ani la cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni.
Decizia neașteptată a lui Macron de a convoca alegeri ar putea oferi o putere politică majoră extremei drepte, după ani de zile în care a stat pe tușă, punând partidul lui Marine Le Pen la conducerea agendei interne, inclusiv a politicii economice.
„Rezultatele alegerilor europene ridică posibilitatea ca partidul RN (Rassemblement National) să devină cel mai mare grup din parlamentul francez”, au notat economiștii de la HSBC.
Indicele pan-european STOXX 600 .STOXX a scăzut cu 0,4%, iar alte piețe regionale, inclusiv DAX din Germania și IBEX din Spania au scăzut cu 0,4% fiecare.
Majoritatea sectoarelor STOXX 600 s-au tranzacționat în scădere, acțiunile companiilor bancare din zona euro fiind cele mai afectate, cu o scădere de 1,6%, în timp ce titlurile campaniilor din industria petrolului și a gazelor naturale au fost o excepție, câștigând 0,9% în urma creșterii prețurilor la țiței.
Bursa de la București a închis pe roșu ședința de luni
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de luni, iar valoarea totală a tranzacţiilor a fost de aproape 100 de milioane de lei (20,09 milioane de euro), în scădere de la 112,9 milioane de lei (22,7 milioane de euro) în şedinţa precedentă.
Cele mai lichide titluri au fost cele ale Băncii Transilvania, cu tranzacţii de 37,6 milioane de lei, urmate de acţiunile Hidroelectrica - 11,7 milioane de lei şi ale OMV Petrom - 9,61 milioane de lei.
Indicele principal BET a consemnat o depreciere de 1,13%, ajungând la 17.872,46 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la Bursă, a înregistrat un declin de 1,10%.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a consemnat o scădere de 1,05%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a stagnat.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a pierdut 0,89% din valoare, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a închis pe minus cu 1,64%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, este singurul care s-a apreciat cu 0,04%.
Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile UAMT (+11,43%), Mecanica Ceahlău (+9,80%) şi Romcab (+9,66%).
Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Companiei Energopetrol (-12,71%), Antibiotice (-3,01%) şi Armătura (-2,91%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.