Alegerile legislative din Germania nu au adus mari surprize. Victoria dreptei era anticipată, deși rezultatul a fost mai slab decât cel sperat. Friedrich Merz, viitorul cancelar, preia conducerea unei țări dezorientate atât din punct de vedere economic, cât și geopolitic. El trebuie să formeze un guvern de coaliție, unde principalele teme de dezbatere vor fi disciplina bugetară și sprijinul militar pentru Ucraina.
Deși scorul nu a fost spectaculos, conservatorii CDU/CSU au câștigat alegerile cu un avantaj confortabil de 28,6% din voturi. Partidul social-democratului Olaf Scholz a înregistrat cel mai slab rezultat din perioada postbelică, cu doar 16,4%. În schimb, extrema dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD), a obținut un scor istoric de 20,8%.
Merz urmează să înceapă negocieri dificile pentru formarea unui guvern, mult așteptat de liderii europeni, având în vedere provocările ridicate de Donald Trump și Rusia. O coaliție cu SPD ar fi o soluție clasică în politica germană, dar este posibil ca un singur partener să nu fie suficient pentru a obține o majoritate stabilă. Se estimează că negocierile ar putea dura săptămâni sau chiar luni.
Constrângeri bugetare și obstacole în calea investițiilor
Piețele financiare speră că viitorul guvern condus de Merz va relaxa regulile stricte care limitează deficitul bugetar federal, pentru a stimula economia germană, odinioară motorul creșterii europene. Totuși, ascensiunea AfD și a partidului de stânga Die Linke ar putea restrânge marja de manevră a noii coaliții, inclusiv în ceea ce privește creșterea bugetului pentru apărare. Acest aspect este deosebit de important, în contextul în care Washingtonul poartă negocieri bilaterale cu Moscova pe tema războiului din Ucraina.
„Deși există perspectiva unei guvernări mai eficiente în următorii patru ani, este îngrijorător faptul că o coaliție CDU/CSU-FDP nu ar avea o majoritate constituțională, nici măcar împreună cu Verzii”, explică Deutsche Bank. Cele trei partide cumulează puțin sub 66% din mandate, ceea ce înseamnă că orice modificare constituțională, inclusiv reformarea frânei datoriilor, ar necesita sprijinul stângii sau al AfD.
„Această situație ar putea fi percepută negativ de piețe, deoarece reduce probabilitatea unei schimbări decisive a politicii bugetare în Germania. Din perspectiva mediului de afaceri, este îngrijorător că partidele centriste nu au o majoritate constituțională”, a mai precizat Deutsche Bank.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.