Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au înregistrat o scădere de 2,09% la finalul lunii ianuarie 2025, situându-se la 60,837 miliarde de euro, față de 62,135 miliarde de euro la 31 decembrie 2024. Potrivit unui comunicat transmis luni de BNR, această diminuare a fost determinată de ieșiri semnificative de capital, în special pentru plata datoriei publice.
Intrări și ieșiri semnificative de capital
În prima lună a anului, BNR a raportat intrări de 2,716 miliarde de euro, provenind din:
- modificarea rezervelor minime obligatorii în valută ale instituțiilor de credit,
- alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor,
- fonduri din partea Comisiei Europene,
- alte surse financiare.
Pe de altă parte, ieșirile au fost mai mari, totalizând 4,014 miliarde de euro. Acestea au inclus:
- plata ratelor și dobânzilor aferente datoriei publice denominate în valută,
modificarea rezervelor minime obligatorii,
- alte plăți către instituții financiare internaționale.
Rezerva de aur și perspectivele financiare
În ceea ce privește rezerva de aur, aceasta s-a menținut la 103,6 tone, iar valoarea sa a fost estimată la 8,973 miliarde de euro, în funcție de evoluțiile pieței internaționale.
La nivel general, rezervele internaționale ale României (valute + aur) au scăzut ușor, ajungând la 69,810 miliarde de euro, față de 70,491 miliarde de euro la finalul anului trecut.
În luna februarie 2025, România are de efectuat plăți scadente în valoare de aproximativ 543 milioane de euro, în contul datoriei publice externe. Această sumă include atât datoriile directe ale statului, cât și cele garantate de Ministerul Finanțelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.