Cel mai scăzut nivel din 2022
Potrivit publicației economice ruse RBK Daily, la 1 ianuarie 2025, volumul de aur deținut de băncile rusești a fost cel mai redus din iulie 2022. În acea perioadă, pe fondul crizei și al sancțiunilor, băncile din Rusia și-au intensificat operațiunile de export, vânzând metalul prețios în numele clienților lor, inclusiv companii miniere și rafinării.
După atingerea unor minime locale, rezervele de aur din bilanțurile instituțiilor de credit au început să crească, susținute de o producție mai mare și de redresarea comerțului cu metale prețioase pe plan intern și internațional, în urma sancțiunilor impuse celor mai mari bănci rusești implicate în tranzacțiile cu aur fizic.
Lipsa de transparență privind tranzacțiile cu aur
Nu este clar câte bănci rusești mai operează cu aur fizic, deoarece în raportările financiare actuale nu mai există un cont separat pentru evidența metalelor și pietrelor prețioase. Până în februarie 2022, liderii în acest sector erau Sberbank, VTB, Gazprombank, Rosselhozbank, Otkritie Bank, Sovcombank și Promsvyazbank.
Rușii au cumpărat o cantitate record
În 2024, populația Rusiei a cumpărat cea mai mare cantitate de aur din 2013. Rușii au achiziționat 75,6 tone de aur sub formă de bijuterii, monede și lingouri, cu 6,2% mai mult decât în 2023, când au cumpărat 71,2 tone.
Potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC), rezervele oficiale de aur ale Băncii Rusiei la sfârșitul lunii decembrie 2024 erau de 2335,9 tone, reprezentând 32% din rezervele internaționale ale băncii centrale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.