Publicitate
La fel ca milioane de internauți, Anis Ayari, inginer IA, a descoperit cu fascinație cele câteva exemple de videoclipuri postate recent de OpenAI pe rețeaua X. „Am fost șocat de calitatea lor”, mărturisește tânărul, cunoscut sub pseudonimul DefendIntelligence pe platformele Youtube și Twitch, unde difuzează videoclipuri care popularizează aceste tehnologii.
Dacă această nouă IA generativă nu este încă disponibilă publicului larg, ”aptitudinile” ei îi face pe unii creatori să viseze: videoclipuri realiste de un minut generate folosind o propoziție simplă de un instrument „capabil să gestioneze scene complexe cu mai multe personaje, tipuri specifice de mișcări și detalii precise”, conform start-up-ului cu sediul în California.
"În calitate de creator de videoclipuri, mă simt ușor amenințat de ideea de a vedea o inteligență artificială care-mi ia pâinea de la gură. Sunt pe cât de impresionat, pe atât de îngrijorat", a reacționat americanul Marques Brownlee pe Youtube (18,5 milioane de abonați).
„Va fi un ”joc al schimbărilor, un fel de revoluție”, a prezis, la râmndul său, Michael Ducatez, editor la Micode (1,24 milioane de abonați) și Simon Puech (618.000 de abonați). Dar una limitată, deși absolut inedită. Practic, spune tânărul de 24 de ani, nu știm ce va fi, ”putem ghici, ne putem imagina, ne putem bucura sau, dimpotrivă, ne putem înfricoșa”.
Un lucru este cert, adăugă Ducatez, ”nu mă tem pentru slujba mea. Pentru că, a explicat el, ”aceste IA nu vor putea depăși rolul de asistent. Sora vă va permite în special să creați secvențe ilustrative pentru montajele dumneavoastră. Adică veți economisi timp”.
Anis Ayari crede, în schimb, că Sora va marca începutl unei „noi ere pentru Youtube”: „Va scădea bariera de intrare, odată cu plata pentru editare video, având acces la imagini de bună calitate. Și cred că este pozitiv.”
„Adevărata întrebare este cât va costa să faci un videoclip cu Sora și dacă va merita cheltuiala?”, temperează streamerul FibreTigre, pentru care instrumentul va fi doar un „gadget”. Gazdă a emisiunii Game of Roles de pe platforma de streaming Twitch, el a folosit această IA generativă pentru a-și ilustra live jocurile. „Rezultatul nu a fost foarte interesant, așa că ne-am oprit, (...) și nu vom mai folosi niciodată acest instrument”, spune autorul „IA, Oglinzile vieții noastre”.
Dincolo de costul ecologic legat de consumul de energie și de întrebările etice ridicate de aceste IA, în special cu privire la utilizarea operei artiștilor pentru a-i forma, FibreTigre deplânge o problemă de „direcție artistică” în produsul final. „Este urât, pur și simplu”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.