Publicitate
Totuși, în ciuda acestor progrese, Kievul s-a retras brusc, au declarat pentru Reuters patru persoane familiarizate cu această chestiune.
În martie s-a ajuns la un acord "pentru a asigura siguranța navigației comerciale în Marea Neagră" și, deși Ucraina nu a dorit să îl semneze oficial, Kievul și-a dat acordul pentru ca președintele turc Tayyip Erdogan să îl fi anunțat pe 30 martie.
În textul acordului, a cărui copie a fost consultată de Reuters, se arată că Turcia, "ca parte a eforturilor sale de mediere", a ajuns la acorduri cu Ucraina și Rusia "privind asigurarea navigației libere și sigure a navelor comerciale în Marea Neagră",
Totuși nu este clar de ce Ucraina s-a retras din aceste negocieri. Sursele au declarat că nu știu ce a determinat decizia Kievului.
Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a declarat în februarie că, fără un nou ajutor militar american, Ucraina nu va putea apăra un coridor de navigație în Marea Neagră care se întinde pe coasta vestică a Mării Negre.
Discuțiile privind acordul de transport maritim, despre care nu s-a vorbit până acum, oferă o imagine a diplomației care se desfășoară în spatele ușilor închise cu privire la modalitățile de a aduce cele două părți beligerante la negocieri, chiar dacă, pentru început, doar în ceea ce privește transportul maritim comercial.
Întrebat despre aceste negocieri, purtătorul de cuvânt al Națiunilor Unite, Stephane Dujarric, a declarat: "Sperăm în continuare că libertatea de navigație în Marea Neagră va prevala".
Marea Neagră este o rută cheie atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, pentru ca produsele în vrac, cum ar fi cerealele, îngrășămintele și petrolul, să ajungă pe piețele mondiale, deși volumele de transport maritim au scăzut semnificativ de la începutul războiului.
Turcia și Națiunile Unite au ajutat la medierea Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, un acord încheiat în iulie 2022 care a permis exportul în siguranță în Marea Neagră a aproape 33 de milioane de tone de cereale din Ucraina.
Rusia s-a retras din acord în iulie 2023, plângându-se că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole serioase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.