Reuters: Sugestia lui Putin pentru un armistițiu în Ucraina, respinsă de SUA

DCBusiness Team |
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Sugestia președintelui rus Vladimir Putin privind un armistițiu în Ucraina pentru a îngheța războiul a fost respinsă de Statele Unite după contacte între intermediari, au declarat pentru Reuters trei surse rusești.

Eșecul abordării lui Putin marchează al treilea an al celui mai sângeros conflict din Europa de la Al Doilea Război Mondial și arată cât de îndepărtate sunt cele două puteri nucleare.

O sursă americană a negat existența unor contacte oficiale și a declarat că Washingtonul nu va participa la discuții care nu implică Ucraina.

Putin a transmis semnale către Washington în 2023, atât în mod public, cât și în privat, prin intermediari, inclusiv prin partenerii arabi din Orientul Mijlociu ai Moscovei și alții, că este pregătit să ia în considerare un armistițiu în Ucraina, au spus sursele rusești.

Putin propunea înghețarea conflictului la liniile actuale și nu era dispus să cedeze nicio parte din teritoriul ucrainean controlat de Rusia, dar semnalul oferea ceea ce unii în Kremlin vedeau ca fiind cel mai bun drum către o pace de un fel sau altul.

"Contactele cu americanii nu au dus nicăieri", a declarat o sursă rusă de rang înalt, cu cunoștințe despre discuții la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024, pentru Reuters sub protecția anonimatului din cauza sensibilității situației.

O a doua sursă rusă cu cunoștințe despre contacte a declarat pentru Reuters că americanii au spus Moscovei, prin intermediari, că nu vor discuta despre un posibil armistițiu fără participarea Ucrainei și, astfel, contactele au eșuat.

O a treia sursă cu cunoștințe despre discuții a declarat: "Totul s-a destrămat cu americanii". Sursa a spus că americanii nu au vrut să exercite presiuni asupra Ucrainei.

Acest lucru vine în timp ce președintele american Joe Biden a împins de luni de zile Congresul să aprobe mai mult ajutor pentru Ucraina, dar s-a confruntat cu opoziție din partea aliaților principalului candidat la nominalizarea republicană pentru președinție, Donald Trump.

Kremlinul, Casa Albă, Departamentul de Stat al SUA și Agenția Centrală de Informații (CIA) au refuzat să comenteze.

Suedia: Nu există un canal secret

Putin a trimis mii de militari în Ucraina în februarie 2022, declanșând un război, după opt ani de conflict în estul Ucrainei între forțele ucrainene pe de o parte și ucraineni pro-ruși și procuratori ruși pe de altă parte.

Ucraina susține că luptă pentru existența sa, iar Occidentul prezintă invazia lui Putin ca o însușire imperială care contestă ordinea internațională post-Războiul Rece.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declară că nu va accepta niciodată controlul Rusiei asupra teritoriului ucrainean. El a interzis orice contact cu Rusia.

Un oficial american, vorbind la Washington sub protecția anonimatului, a declarat că SUA nu au participat la nicio discuție pe canal diplomatic secret cu Rusia și că Washingtonul a fost consecvent în a nu acționa în spatele Ucrainei.

Oficialul american a spus că există aparent convorbiri neoficiale "Track II" între ruși care nu sunt în guvern, dar Statele Unite nu sunt implicate în ele.

Oficialul american a spus că propunerea lui Putin, pe baza a ceea ce s-a raportat public, nu s-a schimbat față de cererile anterioare ca Rusia să păstreze teritoriul ucrainean. Oficialul a sugerat că există o frustrare la Moscova pentru că Washingtonul a refuzat în mod repetat să o accepte.

Putin i-a spus prezentatorului american de talk-show Tucker Carlson săptămâna trecută că Rusia este pregătită pentru "dialog".

Contacte

Intermediarii s-au întâlnit în Turcia la sfârșitul anului 2023, conform a trei surse rusești.

O a patra sursă diplomatică a declarat că au existat contacte neoficiale ruso-americane prin intermediari la inițiativa Rusiei, dar pare să nu se fi concretizat nimic.

Oficialul american a declarat că nu știa de contacte neoficiale prin intermediari.

Conform a trei surse rusești, semnalul lui Putin a fost transmis Washingtonului, unde oficiali de rang înalt ai SUA, inclusiv consilierul pentru securitate națională al Casei Albe Jake Sullivan, directorul Agenției Centrale de Informații Bill Burns și secretarul de stat american Antony Blinken, s-au întâlnit.

Ideea era ca Sullivan să vorbească cu consilierul pentru politică externă al lui Putin, Yuri Ushakov, și să stabilească următorii pași, a declarat una dintre sursele rusești.

Dar atunci când apelul a venit în ianuarie, Sullivan i-a spus lui Ushakov că Washingtonul este dispus să discute despre alte aspecte ale relației, dar nu va discuta despre un armistițiu fără Ucraina, a spus una dintre sursele rusești.

Oficialul american a refuzat să ofere detalii despre presupusele apeluri ale lui Sullivan sau dacă o astfel de conversație cu Ushakov a avut loc.

Putin, gata să lupte

Una dintre sursele rusești și-a exprimat frustrarea față de Statele Unite din cauza insistenței Washingtonului de a nu împinge Ucraina către negocieri, având în vedere că Statele Unite ajutau la finanțarea războiului.

"Putin a spus: 'Știam că nu vor face nimic'", a mai spus o altă sursă rusă. "Au tăiat rădăcina contactelor care au durat două luni să fie create."

O altă sursă rusă a declarat că Statele Unite nu par să creadă că Putin este sincer.

"Americanii nu au crezut că Putin era sincer în privința unui armistițiu - dar el era și este - este pregătit să discute despre un armistițiu. Dar totodată, Putin este și pregătit să lupte cât este nevoie - iar Rusia poate lupta cât este nevoie", a spus sursa rusă.

Kremlinul consideră că nu are rost continuarea contactelor cu Statele Unite pe această temă, au spus sursele ruse, astfel încât războiul va continua.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9766
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.7317
Diferența 0.0147
Zi precendentă 4.717
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9766 RON
USD flag1 USD = 4.7317 RON
GBP flag1 GBP = 5.9743 RON
CHF flag1 CHF = 5.3535 RON
AUD flag1 AUD = 3.0801 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3872 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4280 RON
SEK flag1 SEK = 0.4288 RON
XAU flag1 XAU = 405.9099 RON
Monede Crypto
1 BTC = 467240.94RON
1 ETH = 15987.56RON
1 LTC = 427.41RON
1 XRP = 6.56RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.59%
6 luni: 5.63%
12 luni: 5.68%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17302.900.63%
BET-BK3221.640.41%
BET-EF929.350.69%
BET-FI60662.120.61%
BET-NG1219.650.92%
BET-TR38161.220.63%
BET-TRN37092.260.63%
BET-XT1485.430.59%
BET-XT-TR3220.460.59%
BET-XT-TRN3136.900.59%
BETAeRO921.78-0.46%
BETPlus2560.280.63%
RTL38306.500.68%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel