"Deal! Consiliul UE și Parlamentul European au convenit ca noua Autoritate Europeană de Luptă împotriva Spălării Banilor să fie localizată la Frankfurt", a precizat președinția belgiană într-un comunicat transmis pe X.
AMLA va juca un rol-cheie în combaterea activităților financiare ilicite în UE. Aceasta va avea peste 400 de angajați și își va începe activitatea la jumătatea anului 2025, a precizat aceasta, conform Reuters.
Anterior, în lipsa unei autorități paneuropene de control al banilor murdari, Bruxelles-ul s-a bazat pe autoritățile naționale de reglementare pentru a aplica normele sale, însă statele membre nu au cooperat întotdeauna pe deplin.
Alte țări care au solicitat să găzduiască AMLA au fost Belgia (Bruxelles), Irlanda (Dublin), Spania (Madrid), Franța (Paris), Italia (Roma), Letonia (Riga), Lituania (Vilnius) și Austria (Viena).
AMLA va avea competențe de supraveghere directă și indirectă asupra entităților obligate și va avea puterea de a impune sancțiuni și măsuri.
Acordul final cu privire la locația sediului AMLA a fost încheiat de colegiuitori în cadrul unei reuniuni interinstituționale informale la nivel politic, în cadrul căreia reprezentanții Parlamentului și ai Consiliului au votat împreună în același timp, cu 27 de voturi atribuite fiecărui colegiuitor.
Nouă state membre au depus cereri pentru a găzdui AMLA: Belgia (Bruxelles), Germania (Frankfurt), Irlanda (Dublin), Spania (Madrid), Franța (Paris), Italia (Roma), Letonia (Riga), Lituania (Vilnius) și Austria (Viena).
Câteva dintre atribuțiile AMLA
AMLA va avea un consiliu general compus din reprezentanți ai autorităților de supraveghere și ai unităților de informații financiare din toate statele membre și un consiliu executiv, care va fi organul de conducere al AMLA, compus din președintele autorității și cinci membri independenți.
Noua autoritate pentru combaterea spălării banilor la nivel european ar urma să aibă competențe pentru a supraveghea direct anumite tipuri de instituții financiare și de credit, inclusiv furnizorii de servicii de criptomonede, în cazul în care acestea sunt considerate de risc ridicat sau operează la nivel transfrontalier. AMLA va efectua o selecție a instituțiilor de credit și financiare care reprezintă un risc ridicat în mai multe state membre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.