De la începutul verii, administrația SUA s-a angajat într-un efort, în mare parte nerecunoscut, de a discuta cu Beijingul, înființând grupuri de lucru și trimițând la Beijing trei oficiali la nivel de cabinet, dar și pe cel mai important emisar al americanilor pe probleme de climă.
Să evităm un conflict
Strategia, menită să salveze măcar parțial o relație ajunsă la un nivel periculos de jos, după ce, anul acesta, SUA au doborât un balon spion chinezesc, ar putea permite organizarea unei întâlniri între președintele american Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping în noiembrie. Ar fi prima lor întrevedere după aproape un an. "Scopul este menținerea canalelor de comunicare și asigurarea că nu virăm spre un conflict - simplu ca bună ziua", a comentat un înalt oficial al administrației Biden. "Temperaturile sunt mai reci ecât au fost".
Cei care critică acest demers al administrației Biden atrag atenția asupra riscului pe care îl implină noua abordare: și anume că discuțiile și grupurile de lucru nu vor face decât să abată atenția de la - și posibil să întârzie - sancțiuni, controale la export și concurența.
"Revenirea la dialog economic la nivel înalt este o victorie pentru China, mai ales că Beijingul continuă să se împotrivească și să reprezinte un pericol pe plan militar și cibernetic, continuă să ignore drepturile omului", a apreciat, la rândul său, Ivan Kanapathy, fost director principal adjunct pentru Asia al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe.
Discuții dure
China reprezintă o provocare diplomatică descurajantă pentru Statele Unite. Administrația Biden nu vrea să provoace un conflict și nici un război comercial total, dar nu vrea nici să renunțe la măsuri dure, când este cazul. "Criticile formulate de unii politicieni din Congres și a altora din mediul academic pot fi rezumate la următoarea idee: a concura înseamnă că nu poți discuta cu cei de la Beijing”, a spus un oficial al administrației Biden. În opinia lui, a privi astfel lucrurile, denotă ”o neînțelegere fundamentală a diplomației. Dialogul cu concurența presupune întotdeauna discuții dificile", a explicat el.
Ducându-și ideea mai departe, el a sublinit că acest gen de discuții includ explicarea preocupărilor legate de faptul că tehnologia americană, spre exemplu, este folosită pentru a îmbunătăți capacitățile armatei chineze. Atunci când are succes, un astfel de dialog poate, de asemenea, să atenueze tensiunile.
Cu toate acestea, graba vizitelor oficialilor americani în China - menite în parte să pregătească o întâlnire între Biden și Xi la summitul liderilor din cadrul Cooperării Economice Asia-Pacific, din noiembrie, de la San Francisco - nu este pe placul unor critici și al republicanilor din Congres, care consideră că o reciprocitate mai strictă ar fi un punct de plecare mai înțelept.
Unii acuză: S-a pierdut timp degeaba
Un an de "acomodare diplomatică" a SUA nu a dus, practic, nicăieri, nu a ușurat viața companiilor americane care activează pe piața chineză, nu a oprit furturile de proprietate intelectuală americană și nici atitudinea agresivă de care Beijinul dă dovadă în Marea Chinei de Sud. Administrația a cam pierdut timpul”, a declarat congresmanul republican Mike Gallagher, care a condus comisia selectivă a Camerei Reprezentanților privind Partidul Comunist Chinez (PCC), adesea în strânsă cooperare cu legislatorii democrați.
În replică, reprezentantul Casei Albe, al cărui nume nu este dezvăluit de Reuters, a respins presupunerea că ”întârzierea” evocată de politician ar fi fost o manevră pentru a evita supărarea Chinei. ”Nicidecum. Am folosit acest timp pentru a obține piesele tehnice corecte și pentru a echilibra impactul economic asupra propriei noastre competitivități interne", a punctat oficialul administrației Biden.
Diplomația este dificilă
Venind în ajutor, un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a declarat că vizita din iunie a lui Blinken la Beijing - primul angajament la nivel înalt de la incidentul cu balonul spion din februarie - a ajutat la redeschiderea canalelor diplomatice, chiar dacă nu a adus progrese tangibile în probleme precum restabilirea comunicațiilor între militari sau reducerea tensiunilor din Marea Chinei de Sud.
Aceste interacțiuni au fost însă importante pentru că ambele părți au reușit, astfel, să stabilească în mod clar care sunt "liniile de bază" ale relațiilor. "Această diplomație este adesea foarte dificilă. Este adesea tensionată. Uneori nu este deosebit de plăcută. Dar cred că ambele părți consideră că este de o importanță vitală".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.