Vizionările de apartamente atrag zeci de oameni, deși, în ultimii ani, chiriile au crescut într-un ritm fantastic, depășind cu mult salariile, scrie agenția Reuters.
Cu numai un deceniu în urmă, apartamentele ieftine din capitala germană atrăgeau ca un magnet artiști și tineri profesioniști. Dar prețurile ridicate îi ține acum departe pe acești oameni. Alții sunt nevoiți să plece, deși economia are nevoie disperată de lucrători calificați.
Și în timp ce guvernul local spune că Berlinul are suficient spațiu pentru a construi peste 100.000 de apartamente, nu există niciun semn care să indice că actuala criză a locuințelor care afectează orașul se va rezolva.
Mă duc la bancă și plec cu nimic
Rolf Buch, directorul general al Vonovia, cel mai mare proprietar de imobile din Europa, a invocat factori precum ratele de dobândă record și controlul chiriilor pentru a explica discrepanța cronică dintre oferta și cererea de locuințe .
“Construcția de noi locuințe nu are sens pentru multe proiecte în zilele noastre, deoarece cu 5.000 de euro pe metru pătrat și o dobândă de 4%, nimeni nu mai vrea să facă ceva”, a declarat el pentru Reuters.
“Când merg la bancă, mi se spune, domnule Buch, reveniți când ați refăcut calculele, pentru că nu puteți câștiga nici măcar dobândă la chirie”. Creșterea costurilor de împrumut a dus deja la falimentul unor dezvoltatori imobiliari germani.
Chiriile au crescut cu 44%, salariile mult mai puțin
Cu proiectele de construcție în așteptare, guvernul a anunțat un pachet de sprijin de 45 de miliarde de euro pentru acest sector și măsuri pentru a încuraja construcția de locuințe, inclusiv stimulente fiscale.
Dar, pe măsură ce cea mai mare economie a Europei se apropie de recesiune, economiștii avertizează; chiriile ridicate vor alimenta inflația și vor reduce consumul gospodăriilor. ”Creșterea chiriilor duce la redistribuirea veniturilor, deoarece săracii plătesc mai mult, iar cei bogați câștigă mai mult”, a comentat Konstantin Kholodilin de la institutul economic DIW.
Aproximativ 85% dintre berlinezi își închiriază locuințele, potrivit Uniunii Internaționale a Chiriașilor, în condițiile în care media europeană este de 30%. În ultimii șapte ani, chiriile din Berlin au crescut cu 44%, în timp ce salariul mediu a crescut cu doar 30%, arată datele oficiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.