Publicitate
Totodată, instituția nu a dat vreun indiciu că factorii de decizie se gândesc măcar la o relaxare a politicii monetare, scrie Reuters.
BCE a încheiat în septembrie cel mai rapid ciclu de creștere a ratelor de dobândă, dar a fost categorică în privința faptului că orice discuție a unei inversări a procesului de creștere ar fi prematură, deoarece presiunile asupra prețurilor nu au fost pe deplin stinse și multe negocieri salariale sunt încă în desfășurare.
Cu toate acestea, investitorii pariază că BCE greșește atât în ceea ce privește creșterea economică, cât și inflația și va fi nevoită ca în viitorul apropiat să recurgă la o scădere succesivă a ratelor.
"Consensul în jurul mesei a fost că este prematur să discutăm despre reduceri de dobândă", a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, la conferința de presă de după decizie, reiterând că deciziile viitoare vor depinde de datele primite.
Lagarde a declarat că riscurile de creștere sunt înclinate spre scădere și includ efectul restrictiv al politicii monetare, războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu și o încetinire economică globală.
Ea a avertizat că întreruperile comerțului cauzate de atacurile grupului Houthi din Yemen asupra transportului maritim în Marea Roșie ar putea contribui la inflație prin creșterea costurilor energiei și ale transportului de marfă.
Reacția BCE privind reducerea anticipată a ratelor a avut un anumit impact asupra piețelor, dar investitorii văd în continuare reduceri de 125 de puncte de bază în acest an, adică cinci mișcări, prima fiind în aprilie sau iunie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.